Gazdaság

2011.11.11. 17:16

Rémületben tartotta a borászokat a zárjegy ötlete

A zárjegy újbóli bevezetésének a lehetősége adott folyosói témát a vadkerti újbor ünnep résztvevőinek.

Barta Zsolt

Nem annyira az új bor minősége, mint inkább a zárjegy újbóli bevezetésének az esélye foglalkoztatta a Duna Borrégió borászait a Soltvadkerten rendezett Márton-napi újbor ünnepen. Erre a javaslatot tevő politikusok szerint azért lenne szükség, mert az utóbbi időben jelentősen csökkent a hazai minőségi bor kereskedelmi forgalma, miközben az exportunk nem nőtt, s a polgárok sem isznak kevesebbet. A zárjeggyel viszont nyomon követhető a bor útja, az adót sem lehetne elkerülni.

Egyes kisebb borászatok vezetői szerint nincs értelme zárjegyezni. Egy évtizede, amikor bevezették, akkor sem sikerült a feketekereskedelmet visszaszorítani. Inkább azt kelleme megnézni az ellenőröknek – mondják a borászok –, hogy miként tud valaki például 2 literes petpalackos bort 250-300 forintért a nagykereskedőnek eladni úgy, hogy elvileg kifizeti az összes adót, a munkabérköltséget, a szőlő és a bor előállítási költségeit, a palackot, s mindezek után még annyi haszna is marad, amelyért érdemes dolgozni.

A borász szakemberek szerint a zárjegy bevezetése drágítaná a termék árát, melyet a kereskedők nem fogadnak el, nem beszélve az adminisztráció növekedéséről. A borrégió szőlészeti és borászati egyesületének az elnöke, Szőke Sándor úgy vélte, hogy szerencsétlen volt az elképzelés bevezetésének az időzítés, mivel a szőlőtermesztés költségei – az energia hordozók, a permetszerek árának a változásával – emelkedik. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tizenöt alföldi borászat mutatta be az idei termést. Felvételünkön Font Sándor kínálja a vendégeket
[/caption]

Információi szerint a Fidesz-frakció elé került a terv, és a politikusok ugyanolyan „lelkesedéssel” támogatták, mint az eva eltörlését. Az sem javítja a termelők kedvét, hogy 500 ezer hektónyi olasz bor áramlott be az országba, rontva a hazai cégek piaci pozícióit.  

A Márton Napi Újbor Ünnepen Czerván György államtitkár tartott előadást, Oreskó Imre a HNT alelnöke szólt a borrégió helyzetéről. Majd tizenöt borászat mutatta be idei termékeit.

A borász tudásától és a technológiától függ az idei nedű minősége

Szőke Sándor halasi borász szerint az idén a szőlő jó közepesen fizetett, az alapanyag igen jó, a borász tudásától illetve a technológiától függ az idei termék minősége. Ezt erősítette meg Font Gábor soltvadkerti borász is, aki azt mondta, hogy az Irsai olivér szőlőre hatalmas volt a térségben a kereslet. Aki jó időben szüretelte le, az már akár szeptember végén bort ihatott. Tavasszal és nyáron is kiváló marad a minőség, de érdemes egy év alatt elfogyasztani az illatos bort. Frittmann János szerint az idei rozék jobbak lehetnek, mint a tavalyiak. Megjegyezte, hogy előbb kezdődött a szüret, így hamarabb fejlődnek a borok is. Nem kizárt, hogy a Miklós-napi borversenyre már a kunsági rozé készítők igen jó minőségű termékkel rukkolhatnak ki.

Barta Zsolt A borász tudásától és a technológiától függ az idei nedű minősége Szőke Sándor halasi borász szerint az idén a szőlő jó közepesen fizetett, az alapanyag igen jó, a borász tudásától illetve a technológiától függ az idei termék minősége. Ezt erősítette meg Font Gábor soltvadkerti borász is, aki azt mondta, hogy az Irsai olivér szőlőre hatalmas volt a térségben a kereslet. Aki jó időben szüretelte le, az már akár szeptember végén bort ihatott. Tavasszal és nyáron is kiváló marad a minőség, de érdemes egy év alatt elfogyasztani az illatos bort. Frittmann János szerint az idei rozék jobbak lehetnek, mint a tavalyiak. Megjegyezte, hogy előbb kezdődött a szüret, így hamarabb fejlődnek a borok is. Nem kizárt, hogy a Miklós-napi borversenyre már a kunsági rozé készítők igen jó minőségű termékkel rukkolhatnak ki. Tizenöt alföldi borászat mutatta be az idei termést. Felvételünkön Font Sándor kínálja a vendégeket -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!