Gazdaság

2011.09.05. 01:25

Hat településről 120 család tenyésztene nyulat

Annyian pályáztak, hogy kiírói két héttel meghosszabbították a Nyúl-unk a munkáért program jelentkezési határidejét.

Popovics Zsuzsanna

Augusztus végén ez is lejárt, az elbírálás még tart. Megyénkből is sokan beszállnának a programba. Országosan 235 településről jelentkeztek nyúltenyésztést vállaló családok. Megyénkből Jánoshalmáról, Szankról, Uszódról 25-25 család csatlakozna, Sükösdről 20, Bácsalmásról 15, Katymárról pedig 10.

Az állattenyésztési program civil kezdeményezés, a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet írta ki a háztáji gazdálkodás erősítése céljával. Fontosnak tartják, hogy a programot megfelelő utánkövetéssel fenntarthatóvá tegye a pályázó település, így helyben biztosítani kell az ellenőrzést, a közösségben folyó nyulászkodás fenntartását. 

A cégek azt hirdették meg, hogy kétszáz családnak ingyen adnak nyúlketreceket, tenyészanyákat és egy baknyulat, valamint elméleti és gyakorlati képzést, kezdő vakcinázást és a kezdeti tartáshoz szükséges takarmányt. A program Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén  és Hajdú-Bihar megyében volt a legsikeresebb, onnan jelentkezett a pályázók fele. A szervezők azt ígérték: minden beérkező pályázatra, megkeresésre, kérdésre válaszolnak. Csúvár Zsolt, a program szervezőbizottságának elnöke közleményében felhívta a figyelmet: öt anyanyúl szaporulata nem elegendő arra, hogy „pénzt csináljanak belőle”, de arra elég, hogy évente 100–120 darab nyulat vágásra felneveljenek, és húsuk egy család asztalára kerülhessen. Ezzel együtt ígéretet tett arra, hogy ha a program segítségével lesznek olyan kisvállalkozók, akiknek állománya felszaporodik, és tudnak egyszerre 200–300 nyulat értékesíteni, annak is megtalálják a módját.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!