Gazdaság

2011.05.24. 18:20

Nagy vágásra készülődnek

Várhatóan zseb nem marad érintetlenül.

Kubatovics Tamás

Cél a költségvési hiány csökkentése a feladatellátás racionalizálásával. Ez szerepel abban az előterjesztésben, ami a bajai képviselő-testület mai ülésének napirendején intézkedési terv néven szerepel. A dr. Gyenes Gabriella jegyző neve alatt futó dokumentum megtárgyalását korábbi időpontra tervezték, ám Zsigó Róbert polgármester egy hónapja bejelentette, hogy még nem készült el valamennyi, a szükséges lépésekkel kapcsolatos szakmai anyag, ezért halasztódik májusra a vita. 

Ezúttal a képviselők elé egy 13 oldalas anyag kerül, amiben például a tavaly befejezett útépítések hozzájárulásainak azonnali beszedése, a Sugovica-magaspartfal megerősítésénél a műszaki tartalom csökkentés lehetőségének megvizsgálása is szerepel. A pályázati utófinaszírozás okozta gondok enyhítésére pedig a közbeszerzéseknél az ajánlattevőre hárítaná az anyagi terhet a város. Az év végére a fizető parkolás újbóli bevezetésének lehetőségeit is megvizsgálnák, ahogy felvetődött a városközpont felújítása után - akár lakó-pihenő övezetekben is - a fizetős behajtási zónák kialakítása. 

Az oktatási rendszer újragondolásánál a kistérségi átszervezés lehetőségét július végéig gondolják át, hasonlóan a közművelődési színterek fenntartásához. Csökkentenék az MNÁMK Közalapítvány támogatását is, ami az utóbbi években ötszörösére nőtt. A városvezetés felfüggesztené az önkormányzati tulajdonú cégek támogatását, megfontolandónak tartja a Vertikál Zrt. üzletrészének értékesítését. 

A pénzügyi javaslatok szerint folyamatosan csökkentendő a jelenleg 2 milliárd forintos folyószámla hitelkeret, aminek éves kamatterhe várhatóan eléri a 140 millió forintot. A meglévő hitelek, kötvények kiegyensúlyozott adósságterhet jelentenek, átütemezésük nem javasolt. Ugyanakkor a javaslat szerint az adórendeletek teljeskörű felülvizsgálata indokolt december közepéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!