Gazdaság

2011.04.29. 20:02

Történelmi jelentőségű megállapodás

A kamara, az önkormányzat és a cégek fogtak össze Kecskeméten.

Barta Zsolt

Történelmi jelentőségűnek nevezte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozáspolitikáért felelős államtitkára a duális szakképzés kialakítása érdekében nemrég Kecskeméten aláírt megállapodást, melyet Kecskemét önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., valamint tíz vállalkozás vezetője írt alá. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a foglalkoztatás növelése érdekében megfelelően képzett szakemberekre van szükség, ezért kiemelt jelentőségű az országban elsőként Kecskeméten létrejött megállapodás, melynek alapján a német duális szakképzés rendszerét adaptálják a magyar viszonyokra.

A megállapodás értelmében a Kecskeméten és térségében működő jármű-, gép-, és fémipari cégek és szervezetek hosszú távú együttműködésre léptek. A város részéről Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét gazdasági ügyeiért és szakképzésért felelős alpolgármestere kiemelte: a megállapodás aláírásával a szerződő felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy a térség munkaerő-piaci igényeinek kielégítése érdekében közösen alakítják ki és működtetik a duális képzési rendszert.

A szerződést aláírta Gaál József, a megyei kamara elnöke, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke is. Hozzászólásában hangsúlyozta: a kamara évek óta szorgalmazza a hazai szakképzés duálissá történő átalakítását. A megállapodás ennek a törekvésnek az eredménye. 

A kamarai hálózat az országban 125 szakma oktatását felügyeli. Ezek tananyagát ezekben a hónapokban a gyakorlatorientált képzés szempontjai alapján alakítják át. Megjegyezte, hogy hamarosan bővül a hazai hivatások száma. A kamara és az önkormányzat együttműködésében Kecskeméten ugyanis több szakma – gépjármű-technikai szerelő, mechatronikus, bevonat-technikai szerelő, autógyártósori szerelő, szerszámkészítő – tananyagának a kidolgozása, illetve módosítása fejeződött be, helyi szakemberek bevonásával. A tervek szerint Kecskeméten ősztől oktatják e szakmák megújult tananyagait. Az épülő autógyár vezetésének a nevében Ulrich Jäger, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. személyzeti igazgatója is üdvözölte a megállapodás aláírását.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A duális képzésről szóló megállapodás mérföldkő a hazai szakképzési reform folyamatában, ezt hangsúlyozta dr. Czomba Sándor államtitkár
[/caption]

– A Mercedes-Benz kecskeméti beruházása bizonyítja, hogy hosszú távra tervezünk. Központi kérdés számunka a szakképzett munkaerő-utánpótlás biztosítása. A Mercedes-Benz duális szakemberképzés területén szerzett tekintélyes tapasztalatával segíti a kitűzött cél elérését. Örülünk, hogy a régióban több céget is sikerült meggyőzni e példaértékű, gyakorlatorientált képzés közös bevezetésére – mondta a német szakember. Az aláírási ünnepségen részt vett Bihall Tamás, az MKIK oktatási alelnöke is, aki munkatársunknak hangsúlyozta: a duális képzés teljes körű bevezetése több évet vesz idehaza igénybe. De az a pozitív hatás, amelyet az oktatási reform elindít, már egy éven belül éreztetheti a hatását. Elmondása szerint, ma nyolcezerre tehető azon cégek száma, amelyek részt vesznek a szakmunkások oktatásában. Reményei szerint azonban jövőre ez a szám megduplázódik, két-három év múlva 25-30 ezer cég végzi a leendő dolgozóinak gyakorlati képzését. Bihall Tamás meglátása szerint ha beválik a duális képzési rendszer, akkor 5-7 éven belül a hazai szakképzés történelmi reformja érzékelhető növekedést hoz a hazai gazdaság számára. 

Hangsúlyozta: a kamarai hálózaton sok múlik, mert a szervezet munkatársainak kell meggyőzniük a cégeket arról, hogy részt vegyenek a leendő munkatársaik képzésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!