Gazdaság

2011.04.09. 17:00

Megújul az egykori gázgyár

Nemzetközi tervpályázatot írtak ki az egykori szegedi gázgyár, az EDF-Démász Zrt. 2009-ig működő erőművének hasznosítására, a 2,6 hektáros ingatlant szombaton mutatták be az érdeklődő építészeknek.

baon.hu

 A pályázatra fiatal, negyven év alatti európai építészek adhatják be elképzeléseiket június 30-ig. A pályázat célja, hogy a funkcióváltás előtt álló területet minél inkább integrálják a városszövetbe. A meglévő épületek, üzemcsarnokok részben megtarthatók és hasznosíthatók, míg a szükséges bontások után egy teljesen új térbeli és funkcionális rendszert kell a területre telepíteni - számol be az mno.hu.
A pályázatot kiíró energetikai cég és a szegedi önkormányzat elképzelései szerint az átalakuló területen nagy hangsúlyt kap az új közterek rendszere, valamint az iroda, szabadidős, szálláshely-, lakó-, kereskedelmi és kulturális funkciók változatossága. 
Szabó Árpád, az Europan Nemzetközi építészeti és városépítészeti tervpályázat magyarországi koordinátora – aki az egykori ipartelepen körbekalauzolta a hazai és külföldi tervezőket – elmondta: az ingatlan építészetileg legérdekesebb része az egykori erőműcsarnok és a kémény. A pályázat ezek megtartását javasolja. A beérkező terveket nemzetközi zsűri bírálja el, a pályázat eredményhirdetését december 15-én tartják.

baon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!