Gazdaság

2011.03.10. 10:21

Dolgos kezek metszenek

A kunsági szőlőültetvények nagy részét már megmetszették a gazdák.

Barta Zsolt

A soltvadkerti Font Sándor parcelláin szorgos munkások végzik ezekben a napokban a metszést, ezt könnyűnek nem nevezhető munkát. Az ismert borász azt mondja, hogy a mostoha csapadékos időjárás miatt a korábbi évekéhez képest csak két héttel később foghattak a metszéshez. A szőlő nyitása viszont az éjjeli fagyok miatt akár a hónap végéig is kitolódhat.

Tegnap hajnalban –6, –8 fok is volt a határban, igaz, csak rövid ideig. Első ránézésre a szőlőrügyek jól vészelték át a zord évszakot. A 28 hektáron gazdálkodó Font família feje abban bízik, hogy a téli hidegek után a fagyosszentek sem teszik tönkre a szőlőt, s legalább két hónapig egyetlen csepp eső sem hull. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szőlőtőkék kitakarása a hónap végéig is várathat magára
[/caption]

Jelenleg a talaj felső rétegében annyi a nedvesség, amennyi május közepéig elég is a növénynek. A kártevők egy része valószínűleg átvészelhette a közepes telet, így a lemosó permetezésre nagy szükség van a parcellákon.

Barta Zsolt A szőlőtőkék kitakarása a hónap végéig is várathat magára -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!