Gazdaság

2011.03.18. 19:52

A régi bevallás semmit sem ér, újat kell beadni

Régi adót év közben nem lehet megemelni. Ezért lett egy új.

Kubatovics Tamás

Újjáélesztette a bajai képviselő-testület a magánszemélyek kommunális adóját. Április 1-jétől hatályos az erről szóló rendelet, a döntéssel egyidejűleg arról is határoztak a képviselők, hogy a kettős adóztatás elkerülése érdekében a helyi telekadó- és az építményadó-rendelet is módosul. Dr. Bálint Tünde, a Fidesz-frakció vezetője hangsúlyozta: az építményadó jelentős részét a városban működő multinacionális cégek fizetik, ebből az adónemből 100 millió forintot meghaladó összeg folyik be a városi kasszába. A kommunális adótól – amit a lakások és telkek után kell fizetni – azt remélik, hogy idén 80 millió forinttal gyarapítja a város kasszáját.

– Minden adózó határozatot kap az őt érintő építményadó, illetve a telekadó megszüntetéséről. Ebben a levélben az új kötelezettségéről is tájékoztatjuk. Természetesen aki korábban nem tett eleget bevallási kötelezettségének, azt nem tudjuk értesíteni. Ez eddig is volt az építményadó kapcsán, de a lakások esetében csak a 100 négyzetméter fölötti rész után kellett adót fizetni – mondta el érdeklődésünkre Orha Sándor, az adóiroda vezetője.

Most mindenkinek bevallást kell készítenie, az új nyomtatvány a www.bajavaros.hu oldalon is megtalálható. Ezen adatok alapján készülnek el a fizetési kötelezettséget megállapító határozatok. – Folyamatosan dolgozzuk fel az adatokat, a határozat jogerőre emelkedésétől számítva 15 napon belül kell megfizetni az első félévi adót. Terveink szerint június végére végzünk a határozatok kiküldésével – fogalmazott az irodavezető. Kérdésünkre válaszolva kifejtette: a 2005-ben megszüntetett adónemhez használt bevallások elévültek, azokat nem használhatják, a friss adatok pedig segíthetnek abban, hogy kevesebb vita alakuljon ki. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lakótelepnek tűnik, de valójában sok-sok adótárgyról van szó
[/caption]

Az adórendeletben nincs szociális szempont. Kedvezmény a külterületi, valamint a komfort nélküli lakások után jár, mindkét esetben 50 százalékos a csökkentés. Mentességet ér az építési tilalom alatt álló telek, ami egyébként évi 8 ezer forint lenne, a lakásoknál 5–15 ezer forint az évi adó összege. Több mint 14 ezer adótárgyra – lakásra, beépítetlen telekre – vet ki adót a város.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!