Gazdaság

2011.01.04. 18:58

250 embert kellett kirúgniuk a recesszió miatt

Karácsonykor sláger volt a műholdvevő, év elején alig vásárolnak belőle. A nagykőrösi Sanshin Kft. több mint kétszáz dolgozója vesztette állását az elektronikai piac pangása miatt.

Miklay Jenő

A japán tulajdonú kőrösi cég heti százezer darabot dobott piacra fő termékéből, a digitális műholdvevőkből a múlt év utolsó negyedében. Év végén és most az új évben, azonban kénytelen volt a vállalatvezetés az addigi teljesítményt közel hetven százalékra csökkenteni, mintegy 250 embert bocsátottak el emiatt a múlt év végén a cégtől.

Hallani azonban olyan véleményeket, hogy ezzel nincs vége a karcsúsításnak, azaz további leépítések várhatók. Állítólag recesszióban az elektronikai cikkek európai piaca, ahová döntő többségben termékeit szállítja a nagykőrösi cég.  Rudasi Attila a Sanshin Kft. gazdasági igazgatója ezzel szemben azt mondja, a foglalkoztatás szokásos szezonális rendezése történt náluk most is.

- Az elektronikai ipar idényjellegű, a mi termékeinkre is főleg közvetlenül az évvégi ünnepek táján mutatkozik jelentős igény, aztán  hirtelen  csökken a kereslet. A visszaesés jól látható két adatból is: az összes termelésünk körülbelül kilencven százalékát kitevő digitális műholdvevők gyártását 65 ezerre csökkentenünk az addigi heti százezerről. Ez a teljesítmény így is marad az év közepéig, majd a második félévben számítunk az újabb felfutásra. A szezonalitásból következik az, hogy a dolgozók státusza nem egyforma. Jelenleg körülbelül  800 személy alkotja az úgynevezett saját állandó létszámot, őket egyáltalán nem érintette a múlt év végi elbocsátás. A termelés csúcsidőszakában 1600 körül van az összlétszámunk, abból  700-800 ember az úgynevezett kölcsön- munkavállaló. Ők munkaerő közvetítő cégek segítségével jutnak hozzánk. Közülük kerültek ki a most elbocsátottak,  elsősorban a messziről,  gyakran 50-60 kilométerről ingázó bejáróktól váltunk meg.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Áramkörök műholdvevőhöz – egyelőre kevesebb kell, mint gondolták
[/caption]

- Ami pedig az idei évet illeti, nem mutatkozik lényeges változás az elektronikai termékek piacán. Eddigi információink szerint a 2010-es évhez hasonló időszak körvonalazódik úgy gondolom, év közepétől ismét fellendülési szakaszba lép a termelés. Nincs szó arról, hogy a szezonális korrigáláson túl beavatkozzunk a létszámgazdálkodásba. A fluktuáció évekkel ezelőtt is elsősorban az ideiglenes munkavállalókat érintette és nem a tözsgárdát. Örömmel mondhatom, hogy immár több mint száz, 5-10 éves munkaviszonnyal rendelkező munkatársunkat köszöntöttük az ünnepek előestéjén - tájékoztatott Rudasi Attila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!