Gazdaság

2010.11.21. 20:58

Nagybani az önellátáshoz

Önkormányzati boltok ellátására a tanyasi áruk nagybani piacát hozná létre a Felső-Kiskunságban a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete.

Miklay Jenő

A nemrégen bejelentett egymilliárd forint keretösszegű nemzeti tanyafejlesztési program egyebek közt a tanyákon élők egészséges ivóvízzel való ellátásához, a dűlőutak karbantartásához, a közbiztonság erősítéséhez, a tanyák energiaellátásának javításához nyújtana támogatást. Ebből a forrásból segítené a program a tanyasi termékek piacra juttatását, s ezzel a gazdálkodó családok jobb megélhetését biztosítaná. Bács-Kiskun megyében is súlyos probléma, hogy a kistelepüléseken élők számára nincs biztosítva az áruellátás, mert nincs náluk bolt. Helyben hiányoznak a tőkeerős vállalkozások, amelyek alapvető élelmiszereket és háztartási cikkeket forgalmazó kereskedéseket üzemeltetnének.

Balogh József országgyűlési képviselő, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete elnöke szerint a tanyafejlesztési programban szerepet kaphatnának a települési önkormányzatok, melyek állami segítséggel vállalnák a lakosság ellátását. Nonprofit vállalkozásként üzemeltetnének helyi boltokat, melyek árukészletének jelentős részét a helyi termelőktől szereznék be. A képviselő tájékoztatta a parlamentet: az önkormányzati boltok ellátására a tanyaegyesület  tervezi a tanyasi áruk nagybani piacának létrehozását a Felső-Kiskunságban. E piactól azt várják, hogy jóval több egészséges élelmiszer kerül a hazai kiskereskedelembe. Ezzel mindenki jól járhat, ugyanis az élelmiszer-forgalmazásból származó haszon helyben maradna.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kóstoló városiaknak a kerekegyházi Rendek-ökogazdaságban. Bolthálózatban jutna el vidékre a tanyasi élelmiszer.
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!