Gazdaság

2010.11.22. 15:21

Fut a tőzsde, magjuk nincs

Termesztési költségeiken felül százezer forintnál is több tiszta haszonnal számolhatnak azok a napraforgó-termesztők, akik ez év végén vagy jövőre dobják piacra terményüket.

Miklay Jenő

A gazdaságok többsége 90-95 ezerért adta el a napraforgót, minimális mennyiség lehet még belőle a magtárakban a Felső-Kiskunságban – tájékoztatta lapunkat Gáspár Ferenc a szabadszállási gazdakör elnöke. Legkevesebb 40-50 ezer forintot vesztettek tonnánként a napraforgón és a repcén azok a gazdák, akiket szerződés kötelezett a betakarításkori eladásra. Ők a többség.

A Budapesti Értéktőzsde áruszekcióján 126 ezer forintot ért el tonnánként a nagy olajtartalmú napraforgó a legközelebbi decemberi határidőre. Jövő márciusra pedig 131,5 ezer forint az ára. Tavaly novemberhez képest kétszeresére értékelte az olajos növény magvait a világkereskedelem.

Hasonló ármozgás jellemzi a repcét is, a jövő augusztusi tőzsdei előjegyzés 110 ezer forintot mutat tonnánként. A hazai gazdák többsége lemaradt az eljövendő, az őszinél lényegesen jövedelmezőbb értékesítési ciklusról. Bács-Kiskunban, Dél-Pest megyében kora nyáron ugyan még ódzkodtak a nem szerződéses gazdák attól, hogy elfogadják a kereskedők napraforgóért ajánlott 70-75 ezer forintját. Gondolták, adnak majd terményükért többet is. Igazuk lett, októberben amikor az ajánlatok felkúsztak 90-95 ezer forintra, sokan nem bíztak a további emelkedésben, ezért túlnyomórészt akkor túladtak a terményükön.

– Például mi 91 ezerért értékesítettük a napraforgónkat, jóllehet sejtettük, hogy az akkori, nyárihoz képest magasabb ár nem marad annyiban. Tudtuk, hogy a szélsőségesen sok csapadék miatt országosan is, Európában is, jelentős volt az állományokban a gombakártétel, vagyis jó minőségű napraforgóból viszonylag kevés termett idén – hallottuk Pesti Gábor nagykőrösi gazdálkodótól.

A legrosszabbul jártak a kereskedelemmel fixált árral szerződött  gazdálkodók. Ők 65-70 ezret kaptak az olajos magvakért. A szabadpiacon mozgó gazdák is igyekeztek hamar megszabadulni a terménytől. – A felső-kiskunsági termesztők lehetőségeit ismerve azt mondhatom, kevesen tudták betárolni. Túl magas volt ahhoz a magvak nedvességtartalma, a szárítás költsége meg elvitte volna a hasznot. A gazdaságok többsége 90-95 ezerért adta el a napraforgót, minimális mennyiség lehet még belőle a magtárakban – tájékoztatott Gáspár Ferenc a szabadszállási gazdakör elnöke.

– Ezen a héten, hétfőn összegeztük az olajos növények magtári készleteit Bács-Kiskun megyében. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a november közepe utáni áremelkedés már nem érinti az itteni gazdaságokat. Hetekkel korábban kiürültek a magtárak, gyakorlatilag elfogyott repce- és napraforgó árukészlet – informálta lapunkat Domján Gergely, a Magosz megyei elnöke.

Az időjárás meg a részvényesek

A gabonapiaci árak alakulása több tényezőtől függ: az Agrárgazdasági Kutatóintézet a jelenlegi keresletre vonatkozó jelentésében arról számol be, hogy egyrészt bővül a bio-üzemanyag gyártás, kedvezőtlen az időjárás az olajos növényekre kevesebb a termés, alacsonyabb az átlagos olajtartalom. A szokásosnál kisebbek a készletek, továbbá a válságban lévő részvénypiacról az árupiacra menekülő felvásárlók is jócskán felfelé hajtották az árakat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!