Gazdaság

2010.08.01. 22:28

Tekintélye legyen írásnak, szónak

Egyetlen sárgarépa 1800 kilométert utazik termőhelyéről a levesig pedig lehet, hogy a fogyasztó a termelő szomszédja. A zöldség- gyümölcskereskedelem eme abszurditásait akarja egyebek közt felszámolni az újonan felállt agrártárca.

Miklay Jenő

A minap észak-bácskai látogatása helyszínein szó szerint, a kistermelői  szektor felszabadításáról biztosította a gazdákat Fazekas Sándor mezőgazdasági  és vidékfejlesztési miniszter. Ezzel összefüggésben kitért rá: eddig még az  ésszerű munkaszervezést is nehezítette a foglalkoztatás  túlszabályozása, ezért elsőként léptették hatályba az egyszerűbb, könnyebben  betartható eljárásokat az eseti munkavállalók, az idénymunkások alakalmazásához.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bácsalmáson Németh Ferenc termelő (középen) látta vendégül Fazekas Sándor minisztert (jobbra) és Bányai Gábort, a megyei közgyűlés elnökét
[/caption]

A miniszter hansúlyozta: a tárcánál most kidolgozás alatt lévő, az  elkövetkezendő tíz évre kiható agrárgazdasági koncepció a vidék megtartó  képességének erősítését tűzte ki azaz, minél több ember alapozhassa családja egzisztencáját a mezőgazdasági termelésre.  Ez csakis úgy lehetséges, ha dolgozni, élni hagyják az embereket - tette  hozzá. Ebbe az elképzelésbe illeszkedik például a pálinkafőzés, a házi  disznóvágás engedélyzezése, de legfontosabb a közbeszerzés    egyszerűsítése, amely áltatal újabban a helyi közétkeztetést, vendéglátást is  kiszolgálhatják termékeikkel a gazdák.

A szerteágazó, kiismerhetetlen kereskedelmi hálózatok akadályai a fejlődésnek.A  zöldség-gyümölcs több ezer kilométeren utazik, mire eljut a fogyasztóhoz,ez  által  értéke inkább csökken, de a fogyasztói árakra rárakódik az improduktív teljesítmény költsége. Az értékesítés könnyítésének, valamint annak, hogy a magyar vidék életét erőteljesen gazdagítsa a tradicionális gasztronómia, a túristákat ellátó vendégasztalok,nincs úniós jogszabályi gátja.

Önmagában a kistermelői kör erősítésétől persze, még nem remélhető az élelmiszerhamisítók, szabálytalanul forgalmazók  kiszorulása a piacról. A kormányzat számára egyik nagy kihívás midenek közt a feketekereskedelem beígért elehetetlenítése. A kifejezetten  erre hívatott hatóság létezik, az elkövetkező hónapokban megrősítik, azaz feltöltik a jelenleg még üres ellenőri álláshelyeket. Ami eddig nem volt: újabban a kiskereskedői egységek is felelősségre vonhatók az import  élelmiszerek minőségéért, s amelyek áthágják az forgalmazás szabályait, azokat  az esetek súlyossága szerint akár a milliárdos birságokkal próbálják  elrettenteni a szabálysértésektől. A hamisítványoknak elkell tűnniük az  üzletek polcairól-szögezte le a minsizter.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Aprójószág a családnak. De mi kerülhet majd a vendégasztalra?
[/caption]

Az ősz folyamán napirendre veszi a kormány az  őstermelői szabályok módosítását. Valószínűleg változnak majd az adózási  jogszabályok is, de leghamarabb csak jövőre, év közben ugyanis nem célszerű beavatkozni. Felülvizsgálják a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal   eljárásrendjét is, mert ez az intézmény is túlságosan bonyolultan,  rugalmatlanul, hosszadalmasan látja el feladatait - közölte a miniszter.

Fazekas Sándor a Petőfi Népe kérdésére kitért a falugazdászi hálózat tevénységére is. Az új agrárvezetés felfogása szerint ezek a hivatalok igen fontos szerepet  töltenek be a gazdaságszervezésben, de állami finanszírozásuk évről-évre csökken. Helyenként az önkormányzatok, a gazdakörök támogatása nélkül már nem is tudnának létezni. Kokrét  tervek még nincsenek  felkarolásukat illetően, de a miniszter szerint minden bizonnyal hamarosan  megnyugtatóan rendezni tudják a falgazdászi hivatalok működését.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szent Orbán a miniszternek. Emlékeztesse a bácskai szőlészetekre!
[/caption]

A tárcavezető véleménye hasonló a gazdakörökkel kapcsolatban is:
- Találni kell módot a szakmai közösségek támogatására is-jelezte.
A  közraktározási helyzet normalizálása ugyancsak napirendi ügy. Az észak-bácskai  gabonatermesztők elmondása szerint Magyarországon a közraktári intézmény nem  nyújt garanciát a betárolt készletek biztonságára, pedig ez a feladata, s  legfőképpen a bizalomra alapozva képes jól működni. Ezzel szemben lopásokról,  sikkasztássokról és más visszaélésekről számolnak be híradások,  évente  milliárdos nagyságrendű a betárolt gabonában így keletkező veszteség, amit  súlyosbított  a gabona árának stagnálása meg a hitelválság is.

Fazekas  Sándor kijelentette:  az tárca eltökélt szándéka, hogy felszámolja a  mezőgazdasági készletfinanszírozás tekintetében igen fontos  közraktározás problémáit. Az írott és szóbeli szerződéseknek vissza kell  nyerniük tekintélyüket, e nélkül lehetetlen normális gazdasági  kapcsolatokat építeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!