Gazdaság

2010.08.25. 19:25

Ma döntenek az intézményi leépítésekről

A kiskunfélegyházi önkormányzat csődközeli helyzete miatt jó néhány pedagógus is elveszti munkáját.

Hraskó István

A három iskolát egyesítő Kiskunfélegyházi Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény (TKIKI) dolgozói létszáma – ha a közgyűlés jóváhagyja – öt pedagógussal csökken: 102 főről 97-re.
– 2007 óta vezetem az intézményt, azóta a mostani öt munkatársat beleértve 21 pedagógus leépítését éltük meg. Ez lelkileg rendkívül megterhelő a tantestületnek, már nincsenek belső tartalékaink. Ennek ellenére ezt a változtatást is végrehajtjuk – nyilatkozta lapunknak Makányné Óvári Éva, a TKIKI igazgatója.

– Emellett takarékoskodunk is – tette hozzá. – A dologi kiadásokat a minimálisra csökkentjük. Kérjük a közalkalmazotti tanács és a szakszervezet képviselőit, hogy mondjanak le a munkaidő-kedvezményről. Csökkentjük a korrepetálásokat, a szakköröket, nem lesz például sakk és rajz szakkör, és veszélybe kerül az alsós idegen nyelvi csoportok elindulása is. Megszűnik a matematikaórákon a csoportbontás, öszszevonjuk az idegen nyelvi csoportokat, nem lesznek munkaközösségek, az osztályfőnöki óra-kedvezményt csak részben adjuk ki – sorolja Makányné Óvári Éva.

Az előterjesztés szerint összesen hétfős leépítés várható a Darvas József Általános Iskolánál és az Egységes Pedagógiai Szakszolgálatnál, így itt 84 főről 77-re csökkenhet a létszám. Hat pedagógust, illetve egy technikai alkalmazottat nem tud tovább foglalkoztatni az intézmény.

– A fenntartó döntése után végrehajtjuk a szükséges változtatásokat, ekkor dől csak el véglegesen, kinek szűnik meg felmentéssel és végkielégítéssel a munkaviszonya. A leépítés mellett a dologi kiadásokat is radikálisan kell csökkentenünk, így például a fűtés, világítás, irodaszerek költségeit – mondta Abonyi Henrik igazgató. Hozzátette: a bérek és járulékok terén is elvonások lesznek, ők is pótlékokat lesznek kénytelenek megszüntetni. – Az intézkedésekkel az előírt bértömegcsökkentés pénzügyileg elérhető, de az biztos, hogy szakmailag csorbul az intézmény – jelentette ki Abonyi Henrik.

Az eddig engedélyezett 154 főről 151 főre csökken a Kiskunfélegyházi Összevont Általános Iskola közalkalmazotti létszáma, azaz szeptembertől összesen három pedagógussal lesz kevesebb a három félegyházi, illetve a gátéri iskolát tömörítő intézményben.

– Nagy szerencsénk, hogy az egyes tagiskolák közötti áttanítások révén gyakorlatilag fájdalommentesen végre tudjuk hajtani a megszorító intézkedéseket – nyilatkozta Mester Ernő igazgató. Hozzátette: a több tagintézményben tanító pedagógusok mellett úgy tudnak még költségcsökkenést elérni, hogy a szülési szabadságra távozó három kolléganő állását nem töltik be az új tanévben. Emellett négy, nyugdíj előtt álló munkatársuk részt vesz a Prémium Évek Programban, így az ő fizetésük 70 százalékát az állam biztosítja. A nyugdíj mellett dolgozó alkalmazottaktól már korábban megvált az intézmény.

– Az idei költségvetési évből hátralévő három hónapra közel 10 millió forintos megtakarítást tudunk elérni, így több mint 10 százalékos bértömegcsökkentést hajtunk végre. Mindezt a közalkalmazotti tanács és a pedagógus-szakszervezet egyetértésével, a törvényességi minimumot betartva, a munkajogi, személyiségi, gyermekvédelmi jogokat szem előtt tartva – jelentette ki Mester Ernő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!