Gazdaság

2010.08.22. 21:45

A haszon ötöde a gazdáké

Címkék#Nagykőrös

Valótlanság a gabonakereskedelem állítása, amely szerint a magyar búzát takarmányként kell eladni s feljavító címén külföldit kell importálni – hangzott el a minap a nagykőrösi gazdakör tanácskozásán.

Miklay Jenő

A csapadékos időjárást Dél-Pest megye földjein is erősen megsínylette a kalászos gabona. Hozama kevesebb, némelyebb területekről gyengébb minőségű termést takarítottak be. De az mégsem mondható, hogy csak silány búza termett. A magtári, malmi, sütőipari technológiáknak köszönhetően lehetséges olyan minőségű kenyeret sütni, amit a külföldről hazalátogató hazánkfiai kalácsnak tekintenek – értékelte egyebek közt a kalászosok betakarítását Huszár Kálmán, a gazdakör elnöke.

A mai gabonapiaci manipulációk folytatásai a hazai agrárium termelőit évtizedek óta tartó támadásoknak, csalásoknak. Az EU-csatlakozás óta a szabad kereskedelem, a nemzetközi tőke gyakorlatilag megfosztja az ágazatot a jövedelem döntő részétől: minden száz forint új értékből jó ha húsz forint marad a termelőknél, a többi különböző forgalmazó-, feldolgozó-csatornákon tűnik el. Lenne pedig piacuk a mezőgazdasági terményeknek,  a silány tömegáru importjának kellene gátat emelni – vette számba az elnök mezőgazdaság kibontakozásának fő akadályait.
Emeljék fel önbecsülésüket a magyar gazdálkodók, ne fogadják el azt, hogy az állítólagos gabonahiányt külföldről kell pótolni, mert ez épp olyan hazugság, mint az az állítás, hogy csak a kereskedelemben ajnározott importált magvakkal lehetséges jó termést elérni – tette hozzá Huszár Kálmán.

A nagykőrösi gazdakör a helyi termesztési teszteken kiválasztott fajtákkal éri el a legjobb gazdasági eredményeket. Például Holló Ambrus gazdaságában a napraforgó fajtasorai, Pesti Gábor mintatábláin a repce és kukorica kínálnak válogatási lehetőséget. Boldizsár Endre és Kovács György pedig a gyümölcsösökben mutat referenciát a minőségi termesztésről és egyben hiteles információkat a kertészeti ágazatot sújtó piaci, közgazdasági gondokról is.

A nagykőrösi gazdatársadalom egyöntetű véleménye az, hogy a feldolgozóipar talpra állításával képzelhető el az agrár-kibontakozás. A kistérségben jelentékeny számú család megélhetése lehetne a zöldség-gyümölcsfélék termesztése. De ehhez az kell, hogy az élelmiszeripar irányába mozduljon a munkahelyeket telepítő akarat. Rövid idő alatt eltűnne a városból és a környező kistelepülésekről a munkanélküliség jelentős hányada.

A gazdafórumon köszöntötték a közösség érdekében legtöbbet fáradozókat. Összesen mintegy húsz gazda és gazdasági szervezet tevékenységét értékelte a gazdaköri elnök és adott át részükre oklevelet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!