Gazdaság

2010.06.22. 18:09

Fogy a remény

A Ganz Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárába már alig járnak be a dolgozók. Aki teheti, az rendes, vagy fizetés nélküli szabadságon van.

Szentirmay Tamás

Akadnak olyanok, akik el tudnának helyezkedni, vagy munkanélküli segélyre mennének, de a budapesti központ nem adja ki az ehhez szükséges papírjaikat. Mások nyugdíjba mennének, de a cég egy ideje nem fizeti be a tb-járulékokat, és szeptembertől a magánnyugdíj-pénztárat sem. Az egyik munkatársuk májusban meghalt, neki sincs befizetve a tb-je. Dr. Garai István Levente országgyűlési képviselő tovább küzd a félegyházi gyárért. Nemcsak a dolgozók, de a város is jelentős összegtől esik el akkor, ha nem kapja meg a cég a már beígért hitelt. Az elmúlt két hétben kétszer is felszólat a parlamentben Garai István Levente, Mi lesz veled Ganz Röck? címmel. Az országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi: az új kormány felvállalja-e az ügy továbbvitelét annak érdekében, hogy az üzem talpra álljon, termelhessen, és az emberek minél hamarabb megkaphassák a bérüket.

Garai képviselő kérdésére Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszában úgy reagált, hogy kimerülőben vannak az állami segítségnyújtás lehetőségei, és attól tart, hogy ameddig a magántulajdonosok nem emelnek tőkét a cégben, addig igazi megoldás nem lesz. Az a kormányanyag pedig, ami áprilisban készült, nem felel meg az európai előírásoknak.

Garai István Levente nem tudja elfogadni a választ, és nem hagyja annyiban az ügyet. Az országban a Ganz Röck az egyetlen olyan cég, amely erőművi berendezéseket gyárt, nem szabadna veszni hagyni. Az sem mellékes, ha nem kapják meg, az előző kormány által beígért 2 milliárd 71 millió forintos hitelt, akkor nemcsak a gyár megy tönkre, de 350 család utcára kerülhet, és Kiskunfélegyháza is jelentős iparűzési adótól esik el. Az üggyel kapcsolatban beszélt Tabajdi Csaba európai uniós képviselővel is és a segítségét kérte.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Munkásgyűlés. A Ganz Röck-nek az előző kormány állami kezességvállalást ígért több mint 2 milliárd forint hitelre, de ebből aligha lesz valami.
[/caption]

Az országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, hogy élni fog minden rendelkezésre álló parlamenti eszközzel. Az államtitkár válasza szerinte ugyanis több sebből vérzik. – Ki a felelős azért, hogy 350 család hónapokon keresztül alig kap valami fizetést, és elárverezik az ingóságukat? Ki a felelős azért, hogy Kiskunfélegyháza városa egy igen jelentős iparűzésiadó-bevételtől esik el? – tette fel a kérdést. Amenynyiben szükséges, akkor a legfőbb ügyészhez is fordul – mondta. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!