Gazdaság

2009.12.06. 14:56

Bizalomra épül a tanyasi élelmek piaca

Megkezdődött a tanyai kisgazdaságok élelmiszereit árusító kereskedelmi hálózat szervezése. Az első ilyen bolt karácsonyra nyílik a fővárosban – hangzott el a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete múlt heti közgyűlésén Nagykőrösön.

Miklay Jenő

A Gödény Tibor nagykőrösi gazdálkodó birtokára összehívott tanácskozáson Balogh József országgyűlési képviselő az egyesület elnöke kijelentette: Aahazai élelmiszerkereskedelem csak részben teljesíti a fogyasztók igényeit.

A bio termékek sokak számára megfizethetetlenek, a nagyáruházakban kapható olcsó tömegáruk zöme pedig ismeretlen eredetű, gyakran egészségre veszélyesek. Ezzel szemben a tanyai kisgazdaságok most is készen állnak ellátni  egészséges élelmiszerrel a városok lakóit.

A tanyaegyesület most szervezi a kereskedelmi hálózatot. Első boltjukat karácsonyra a fővárosi Havanna lakótelepen nyítják.  Kezdetben a felső-kiskunsági kisgazdaságok termékeit segítik így piacra, de fokozatosan szélesítik a felhozatali forrást, ugyanis jövőre további 4-5 kereskedés alapítását ígérik.

Gyaraky Zoltán, az FVM élelmiszerlánc-elemzési főosztályának vezetője megerősítette: a tanyasi kisgazdaságok  előtt távlatokat nyithat a hagyományos, egyedi igényeket kiszolgáló nagy hozzáadott értékű termékek előállítása. A kis- és középvállalkozásoknak nem szabad a csak nagyiparilag versenyképes termékekkel piacra menniük, mert  eleve kudarcra ítélik magukat. Szükséges abban segíteni nekik, hogy nullszériás termékkel teszteljék előbb a piacot és csakis a kedvező
próba után kezdjék a termelés finanszírozását.

Ángyán József professzor a parlament mezőgazdasági bizottsága tagja egyebek közt a mezőgazdasági kistermelés bontakozásának gátjairól szólt. Az Új Magyarország Fejlesztési program pénzeihez csak kevés kiválasztottak jutnak hozzá. Márpedig épp a vidékfejlesztés által valósítható meg hosszú távon a munkanélküliség jelentős mértékű csökkentése, ugyanis a nagyüzemekkel szemben a kistermelői agrárium csaknem négyszer több embert képes eltartani. A professzor úgy gondolja, az kisüzemi élelmiszertermelésre ráerőszakolt minőségbiztosítási rendszer fölösleges, bürokráciájával csak nehezíti a termelők dolgát.

A tanyasi élelmiszertermelésnek a bizalom az alapja: az élelmet helyben állítják elő, közelre szállítják, sok esetben nem kell tartósítani, az eredete visszakereshető. Mindezek garanciájaként a tanyaegyesület megalkotta a védjegyet, amely minden tanyasi terméket kísér, a termelő elérhetőségével sőt, arcképévet együtt. Döntő csata előtt állnak: ki kell harcolni a törvényhozóktól azt a jogszabályi hátteret amelynek segítségével az élelmeket közvetlenül eljuttathatják a fogyasztókhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!