Gazdaság

2009.05.26. 16:31

Brutális gazdasági válság vár Magyarországra

Olyan brutális gazdasági visszaesés, mint amilyen az idén várható, legutóbb 1991-ben volt. Ma hat százalékos GDP csökkenésről beszélnek a politikusok, valójában ez a szám akár nyolc is lehet. Ezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta (kedd) délelőtt, a megyei iparkamara kecskeméti rendezvényén.

Barta Zsolt

Az előadó elemezte a Bajnai-programot. Úgy vélte, hogy ez ugyan megadja a válságra a választ, de nem segíti elő a gazdaság pezsdülését. A hazai GDP növekedés harmada a lakossági fogyasztásnak, két harmada az exportnak köszönhető. De mivel két éve nincs reálbér növekedés, és a jövőben nem sok helyen lesz fizetésemelés, ezért a fogyasztás nem játszik szerepet a GDP növekedésben. Marad az export. Az azonban drasztikusan zuhant az elmúlt hónapokban. A hagyományos olaszországi, osztrák vagy német piacaink bővülésére nem lehet számítani. A válság ott is megtette a magáét.

Hogy mit lehet tenni? A makroközgazdász szerint új gazdaságfilozófiát kell kidolgozni.

Fejlesztési irányok

Az energiaszektorba kell beruházni. Magyarország a 15. legnagyobb gázimportőr a világon. Ez óriási kiszolgáltatottságot jelent a számunkra. Ráadásul évente 3-4 milliárd eurót kell fizetnünk az oroszoknak az energiahordozóért. Ezt a kiszolgáltatottságot, függőséget mihamarabb meg kellene szüntetni. Parragh szerint Paks fejlesztése mellett a megújuló energiaforrásokra kellene egy új iparágat telepíteni. A gyógyszergyártás mellett, az egészségipar fejlesztése jelenthet még kitörési pontot, melyhez a turizmust kell hozzá kapcsolni, vélte az előadó.

Elvileg az uniós pénzek segíthetnének a válság tompításában. Gond azonban az, hogy lassú a kifizetési rendszerünk. A Nemzeti Fejlesztési Terv II-ben rendelkezésére álló pénzeknek mindössze három százalékát sikerült eddig folyósítani. Ugyanakkor problémát jelent az, hogy a lehívható brüsszeli pénzek nagy részét nem a gazdaság fejlesztésére
szánták. Ez a hiba most üt vissza – mondta Parragh László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!