Gazdaság

2009.04.15. 13:41

Új papírpénzek kerülnek forgalomba

Új, biztonságosabb papírpénzt bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdától. Az év végén bevonandó 200 forintos bankjegy kivételével valamennyi címlet megújul.

napionline.hu

A bankjegyekre korszerű – az eurónál gyakran alkalmazott – biztonsági elemeket (apró sárga köröket) tettek. Az ezerforintos emellett új, ezüstszínű, hologram hatású fémcsíkot is kapott.



A sárga körök alkalmazása a hamisítás elleni védelmet szolgálja, az új hologram fólia pedig a hamisítás elleni védelmen túlmenően a forgalmi, környezeti hatásoknak is jobban ellenáll, miközben könnyebben ellenőrizhető a hétköznapi vásárlási helyzetekben – hangsúlyozza az MNB.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Minta, az apró sárga körökkel
[/caption]

Valamennyi korábbi változat továbbra is törvényes fizetőeszköz marad. Az új biztonsági elemekkel ellátott címletek fokozatosan, a következő hónapokban kerülnek forgalomba.

A legkisebb papírpénzt a tervek szerint nyár elején válthatja le a fémkétszázas. Már zajlik a különféle piaci érmeelfogadó gépek (automaták, feldolgozógépek) tesztelésének, beállításának folyamata.

napionline.hu Minta, az apró sárga körökkel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!