Gazdaság

2009.04.16. 12:26

Hét bak esett az első hajnalon

Előkerültek tegnap a golyós puskák a fegyverszekrényekből. A vadgazdák és vadászok örömére, de az őzbakok őszinte bánatára.

Géczy Zsolt

Április tizenötödike ünnep a nimródoknak. Idén pláne, hiszen betiltotta az unió a szalonkavadászatot. Így hiába indul március elsején az idény, az első igazi vadásznap a tegnapi volt. Hetek óta lesik a vadgazdák az agancsukat tisztogató bakokat, tippelgetik a súlyokat. Nem szerencsés, ha üres kézzel, vagy nem a kívánt méretű trófeával távozik a fizető vendég. Gemencben az első nap hajnalán hét jó bak esett.

Megkezdődött a mezőgazdasági területeken – Karapancsán, Lenesen, Hajósszentgyörgyön – a vadászat szerdán. Német vendégek ejtették el a hét példányt. Ekkora terítékre nem is számítottam első nap. Egyébként a későbbiekben is külföldiek jönnek hozzánk, a magyarok saját társaságuknál, a maguk területén lövik az őzet. Spanyolok, de főleg csehek és szlovákok jönnek ebben az esztendőben. Jót tett az euró bevezetése – válaszolta kérdésünkre tegnap Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője.
Az agancssúlyokról óvatosan nyilatkozott. – Majd kiderül a sikeres vadászatok után, milyen az idei állomány. De nem számítok nagy súlyokra, mivel hiányzott a kemény tél. Nem kényszerült a fásszárúak, cserjék fogyasztására az őz. Márpedig abban vannak a fontos, az agancs építéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok, nem a búzában – tudtuk meg a fővadásztól.

Gemencben hamarabb véget ér a bakvadászat

A honi törvények szerint április 15-től szeptember 30-áig szabad őzbakra vadászni. Ám Gemencben, ahogy sok egyéb dolog, úgy ez is másként van. Itt a fő esemény ugyanis a szeptember elsején kezdődő szarvasbika vadászat. Annak érdekében, hogy összeálljanak a tarvad csapatok (tehenek és borjak) és beálljanak bőgőhelyükre a bikák, csak augusztus első hetéig puskáznak őzre. Utána azért járják nesztelenül a területet a vadőrök, hogy megismerjék a gímbikákat. Előbb az agancsukról, majd az ősz közeledtével a hangjukról is. Amint lehűl a levegő, megkezdődik a bőgéssel járó nász, majd a vadászat is.

Érdeklődésünkre azt is elmondta az osztályvezető, hogy folyamatosan érkeznek a vendégek, a vadászatok zömét a gazdasági válság ellenére értékesítették. Az üzemtervben 165 őzbak lelövése szerepel, ezt minden bizonnyal teljesíti területén az gemenci erdőgazdaság.
– Elsősorban a mezőgazdasági területeken vadásztatunk, de az ártérben, így Keselyűsön és a Sió hullámterében is fogadunk vendégeket. Az alig hét méter felett tetőző dunai ár nem okozott gondot. Csupán a mélyebb részek és a fokok teltek meg vízzel. Persze, néhány vadmalac minden bizonnyal odaveszett, hiszen hideg volt a víz - tette hozzá Fodermayer Vilmos.

Az őzbakokat ezekben a napokban elsősorban lesről, gyalogosan cserkelve és barkácsolva (a területet autóval vagy fogattal járva) vadásszák. Július közepén kezdődik a nász, akkor csalsíppal igyekeznek előhívni az urakat a nimródok. Ilyenkor, a szerelemre epekedő suta hangját hallatva vagy gidasírást mímelve, sikerülhet puskavégre kapni az év zömében rejtett életet élő, sűrűben megbúvó vén bakokat. Az üzekedés körülbelül egy hónapig tart az őzeknél.

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!