Gazdaság

2009.04.26. 18:01

A bérlő nem fizetett: új üzemeltetőhöz kerül a kastély

Újabb fordulat következett be a megyei önkormányzat tulajdonában lévő solt-kalimajori Teleki kastély sorsában. A Duna mellett lévő üdülőt a jövőben az önkormányzat „Harmónia” Integrált Szociális Intézménye működteti.

Takács Valentina

Mint ismeretes a turisztikai célokat szolgáló kastély helyzete az utóbbi években sok gondot okozott a tulajdonos megyei önkormányzatnak. Még 2007 végén döntött úgy a megyei közgyűlés, hogy bérbe adja. Tavaly tavasszal aztán meg is kötötték a szerződést, de mivel a bérlő nem fizetett, így visszavették az üdülőt.

A további hasznosításra a Harmónia igazgatója nyújtott be egy javaslatot. Ebben szerepel, hogy a Teleki kastély néven is ismert ingatlant hogyan lehetne használni turisztikai és oktatási célokra úgy, hogy az hasznot hozzon. Az egyébként nem kérdéses, hogy ezeknek a hasznosítási céloknak meg kell maradniuk. Az önkormányzat ugyanis korábban pályázaton nyert összesen közel hetvenmillió forintot különböző beruházásokra. A pénz elnyerésének egyik feltétele volt azonban, hogy adott határidőig oktatási, turisztikai célokra kell használni a kastélyt.

A megyei közgyűlés úgy döntött, hogy az intézménnyel 2001. végéig köt szerződést a működtetésre. A megállapodásban szerepel, hogy az intézményvezető lényegében semmilyen kiadásra nem kérhet fedezetett a megyétől, azt ki kell gazdálkodnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!