Gazdaság

2009.01.03. 15:18

Zöld út az M44-esnek: magántőkét vonnak be

A kormány zöld utat adott, hogy magántőke bevonásával épülhessen meg az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabától Kecskemétig.

Napi Gazdaság

Az első, 63 kilométeres szakaszra (Tiszakürt-Kondoros) már az ehhez szükséges hosszú távú kötelezettséget is vállalták - közölte Molnár László, Békéscsaba országgyűlési képviselője a Napi Gazdasággal.

A kormány 2012 és 2040 között ezért a 63 kilométeres útszakaszért évente megközelítőleg 13,6 milliárd forintot fizet a gyorsforgalmi út üzemeltetőjének. A konstrukció lényegéhez tartozik, hogy a "futamidő" lejárta után az út az állam tulajdonába kerül. A kormánydöntés előfeltétele volt annak is, hogy kiírhassák a kivitelezésre vonatkozó nemzetközi pályázatot. Azért éppen ennek a 63 kilométernek a kivitelezése kezdődik el, mert ennek az útszakasznak a tervezése és engedélyeztetése jutott el a megfelelő stádiumba.

A részletekből arra következtethetünk, hogy 2012-re elkészül a gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros között. Várhatóan az M44-es további szakaszainak tervezése és engedélyeztetési eljárása is olyan készültségi fokra jut el, hogy - újabb kormánydöntések nyomán - folytatódhatnak a kivitelezési munkák. Így teljessé válhat a Békéscsaba és Kecskemét közötti, megközelítőleg 120-130 kilométer hosszú gyorsforgalmi út.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!