Gazdaság

2009.01.07. 06:48

Vége az olcsó krumplinak?

Átlag feletti nálunk a burgonya tavalyi hozama, mégis, tél végére, tavaszra erősen megcsappanhat a készlet és drágulhatnak a gumók. Kelet-Európa szívja tőlünk a termést.

M. J.

Tavaly ősszel sürgették a hazai krumlitermesztők a gyengébb minőségű lengyelországi krumpli behozatalanának korlátozását. Később belátták, fölösleges felverni a port, mert az északi krumplisgazdaságokban most szokatlanul alacsonyak a hozamok. Az új évben importra szorul Lengyelország. Nálunk a krumplitermést körülbelül 700 ezer tonnára becsülik a szakmai szervezetek. Kecskés Gábor, a dunaegyházi Haladás Zrt. igazgatója, a Burgonya Terméktanács tagja szerint ez a hozam fedezi a teljes hazai ellátást.
 
- Természetesen azzal a feltétellel jelezhetünk előre bármit is a burgonya piacáról, ha ez a hétszázezer tonna termésről szóló adat tényleg korrekt. Azonban ma még ott tartunk, hogy a Burgonya Terméktanács is csak becslésekre hagyatkozhat, mert a termesztők nem adnak a szakmai szervezet számára információkat.  Ezért nem tudjuk azt sem, hogy valójában mennyi az a burgonya felesleg, aminek piacot kell keresni külföldön.

Az általános tájékozatlanság azért  veszélyes, mert az informáltabb  kereskedelem kihasználja, valótlan prognózisokat vetít előre, és azzal alaposan megzavarja a piacot, a termelés tervezését. Ez az oka a burgonya össztermés régóta tapasztalható hullámzásának: amikor kevés a krumpli, magas az ára, ezen felbuzdulva mindenki vet, s a következő tavaszon annyi a krumpli, hogy nem lehet eladni. A gazdálkodás kiszámíthatatlanságára többnyire mindig azok fizetnek rá, akiknek nincs tároló kapacitásuk, ezért minél hamarabb szabadulni akarnak a terméstől - foglalta össze tudomásait Kecskés Gábor.

A Bács-Kiskun megyei fogyasztói piacokon január első napjaiban jellemzően 60-100 forint körül mozog a burgonya ára. Hogy mennyiért adják a tél vége felé, azt természetesen senki sem tudhatja. Koncz Gyuláné nagykőrösi kereskedő az utóbbi negyedév ármozgásából azt szűri le, hogy számítani lehet úgy 30-60 forintos drágulásra. A  krumpli ára alakulása igazából a nyugati piacoktól függ. 

Ellentétben Kelettel, amott nem szűkölködnek a burgonyával, de még nem tudni mekkora mennyiséget irányítanak felénk a kitárazásokat követően. Például az Alsószász tartományban több krumpli termett a tavalyinál. A felesleget az elkövetkező hetekben dobják piacra, ugyanis ez idő tájt élénkül jobban a keleti és délkelet-európai országokban a krumpli kereslete. De ennyi információval még nem jutunk sokra, mert minden számítást keresztülhúzhatnak a  franciák. A galliai krumplisok lankadatlanul azon dolgoznak,  hogyan tudnának még nagyobb szeletet kikanyarítani az európai piacból - jelzik az ágazatban.

Úgy látjuk, emelkedik majd a burgony ára

Kecskés Gábor: - Most év elején a terméktanácsban úgy látjuk, emelkedik majd a burgonya ára. Romániába már eddig is sokat szállítottak a hazai krumpliból, mert szomszédainknál körös-körül hiány van belőle. Egyrészt kevesebbet ültettek és a veszélyes betegség, a fitoftóra pusztított a növényállományokban.



Gondok a növényvédelemmel

A burgonya terméktanács információi szerint a 2009-es év fordulópont lehet az európai burgonyatermesztésben. Az már látható, hogy tavaszra kevesebb szaporítóanyag áll majd rendelkezésre. Betegségek tizedelték a vetőgumót termő állományokat. Az EU javaslattervezete alapján kivonják a forgalomból a fitoftóra és az alternaria elleni szerek 80 százalékát, s alig néhány szer marad a gyomírtásra, rovarírtásra. A következmény: nő a gumók fertőzöttségi foka, nehezebb lesz a hosszútávú tárolás, a hatóanyagok korlátozása miatt veszélyes gyomok és rovarok rezisztenssé alakulnak. Mindez együttvéve a termelési költségek növekedését, terméskiesést s azzal együtt a burgonya világpiaci árának növekedését okozza.

Gondok a növényvédelemmel A burgonya terméktanács információi szerint a 2009-es év fordulópont lehet az európai burgonyatermesztésben. Az már látható, hogy tavaszra kevesebb szaporítóanyag áll majd rendelkezésre. Betegségek tizedelték a vetőgumót termő állományokat. Az EU javaslattervezete alapján kivonják a forgalomból a fitoftóra és az alternaria elleni szerek 80 százalékát, s alig néhány szer marad a gyomírtásra, rovarírtásra. A következmény: nő a gumók fertőzöttségi foka, nehezebb lesz a hosszútávú tárolás, a hatóanyagok korlátozása miatt veszélyes gyomok és rovarok rezisztenssé alakulnak. Mindez együttvéve a termelési költségek növekedését, terméskiesést s azzal együtt a burgonya világpiaci árának növekedését okozza. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!