Gazdaság

2009.01.30. 13:43

Vasárnaptól standolás: amit a készletnyilvántartásról tudni kell

Vasárnap, azaz február 1-től hatályba lép a vendéglátó-ipari üzletek készletforgalmi nyilvántartás-vezetési kötelezettségét elrendelő, a köznyelvben csak „standolásként” emlegetett jogszabály.

Noszlopy

- Fontos hangsúlyozni, hogy a készletforgalmi nyilvántartást kizárólag a röviditalokra kell vezetni. Csupán négy adatot - a nyitókészletet, a beszerzett és az értékesített mennyiséget, valamint a zárókészletet - kell összesítve, és naponta rögzíteni – hangsúlyozta Némedi Varga Éva pénzügyőr százados a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága sajtófelelőse.

Bevezetettek egy formanyomtatványt, ami valamennyi vám- és pénzügyőri hivatalban, illetve regionális ellenőrzési központban beszerezhető. Ám ezen kívül használhatók különféle - akár a vendéglátósok által eddig alkalmazott - számítógépes programok is, amennyiben azt a vám- és pénzügyőri hivatal útján a regionális ellenőrzési központnál engedélyezésre bejelentik az üzletek. A bejelentésben meg kell adni a program beazonosíthatóságát biztosító adatokat, továbbá nyilatkozni kell arról, hogy a program megfelel a jogszabályi előírásoknak. A program az engedélyezési folyamat ideje alatt is használható, egészen az engedélyezést jóváhagyó, vagy az azt elutasító határozat meghozataláig.

- A készleten lévő termékek mennyisége több módon is megállapítható – adott praktikus információkat Némedi Varga Éva. - Az italokat nem kell mérőedényekbe áttölteni, mivel a készlet a beszerzett és az értékesített mennyiség ismeretében megállapítható egyszerű számításos eljárással is. Továbbá az üzletek alkalmazhatnak az üvegek formájához igazodó standmércéket. Fontos tudni, hogy a jogszabály megengedi a számított és a tényleges mennyiség közötti plusz-mínusz 5 százalékos eltérést.

További információk a Vám- és Pénzügyőrség honlapján itt találhatók a standolással kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!