Gazdaság

2009.01.27. 15:05

Vágják a fát az Arborétumban

A tölgyes véderdősáv megmentésén fáradoznak ezekben a napokban a kecskeméti Arborétumban.

T. V.

A fák ugyanis csak akkor tudnak szépen fejlődni, ha megfelelő teret kapnak. Ezért az Arborétumban két helyen végeztek gyérítést: a III. Béla körút felöli véderdősávban és a tölgygyűjteményben.
A véderdősávban homoki tölgyes erdőtípus van, amelyben a fő fafajok a kocsányos tölgy és a szürkenyár. A probléma, hogy a gyors növekedésű nyárfával a tölgyek nem tudják felvenni a versenyt. Ezért kell kivágni azokat az egyedeket, amelyek az értékes, bemutatni kívánt fák vagy cserjék növekedését akadályozzák, esetleg az út mentén balesetveszélyt okozhatnak.
A tölgygyűjteményben a már alászorult illetve túl sűrűn álló tölgyeket ritkítják, segítve ezzel a régi tölgyek és egyéb elegyfajok növekedését. Az Alföldet egyébként valaha kiterjedt tölgyerdőségek borították, amiből mára már - a környezeti tényezők változása miatt - igen kevés tölgyes erdőfolt maradt meg. Ezért is igen értékes a 16 hektáros tölgygyűjtemény és a 15 hektáros tölgyes véderdősáv megmentése az Arborétumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!