Gazdaság

2009.01.08. 09:33

Szombaton mégsem lesz munka és iskola

Címkék#gazdaság

Továbbra sem érkezik gáz Ukrajna felől, a szakminiszter ezért tegnap (szerda) engedélyezte a stratégiai gázkészlet felhasználását.

PN

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. közleménye szerint Zsanának kiemelkedő szerepe van a mostani krízis helyzetben, mivel jelenleg innen biztosítják a hazai ellátás felét. – Készleteink a tél végéig elegendőek a lakosság ellátására – nyilatkozta Kutas István a társaság kommunikációs vezetője. Zsana jelenleg soha nem látott kapacitással üzemel, a napi kitárolt gáz mennyisége eléri a 25 millió köbmétert, ami még növelhető is. A társaság szerint a készletek pótolhatóak, mivel hosszú távú szerződésekkel rendelkeznek, és nem kell naponta vásárolniuk a piacon. Az E.ON 2006-ban 32 milliárd forintos önerős fejlesztésbe kezdett Zsanán. A tároló bővítés eredményeként a 3,5 milliárd köbméter mobilgáz-kapacitást, 2010-re megközelítőleg 5 milliárdra tudják növelik. A felszín alatti kutak technológiai fejlesztésen esnek át, és 12 újat is fúrnak.

A Mol is növeli a hazai kitermelést, és tegnap (szerda) reggel 8 órától a Földgázszállító Zrt. elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is. Ha marad a fogyasztás jelenlegi üteme, és ehhez párosul a meteorológusok által jósolt fagyos téli idő, akkor hamarosan bevezethetik a hármas, a közületeket, kisebb üzemeket, bevásárlóközpontokat és szolgáltató egységeket is érintő korlátozásokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezése alapján tegnap (szerda) úgy döntött az Országos Érdekegyeztető Tanács január 10-e, szombat mégsem lesz munkanap. A miniszterelnök a javaslatát azzal indokolta, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint péntek és szombat is az egyik leghidegebb nap lesz ezen a télen, s ez a szokásosnál magasabb gázfelhasználást eredményezhet. Szombaton így hatmillió köbméterrel  kevesebb gáz fogy majd, mint egy munkanapon. Január 10-e helyett - amikor január 2-át dolgoztuk volna le -  március 28-án lesz munkanap.

A Gazprom tegnap (szerda) közép-európai idő szerint 16 óra 30 perckor kénytelen volt leállítani az Európának szánt földgáz ukrajnai vezetékekbe szivattyúzását, mivel az Ukrajnába érkező gáz nem jutott el az európai megrendelőkhöz. Az orosz és ukrán illetékesek ma tárgyalnak Brüsszelben a gázvitáról. A gázkorlátozások tegnap (szerda) reggeltől már a kettes kategóriába tartozó üzemekre is érvényesek. 
Bács-Kiskunban egyelőre nem tudunk gázfogyasztású gyárak leállásáról. (A Dégáz konkrét fogyasztókra vonatkozó választ nem adott, mivel ezeket az információkat üzleti titokként kezelik.) 

A hidegnek tudható be a palackkereslet növekedése

A PB-gázpalackok iránti érdeklődés ebben az időszakban mindig megnő – mondta Csikai Imre, a Kecskeméten, a Békéscsabai út mellett lévő MOL-benzinkút tulajdonosa. Vásárlóik elsősorban a főzéshez, és csak kisebb mértékben fűtéshez használják a palackos gázt. Január a disznóvágások hava a környéken, így sokan ahhoz vásárolják a gázt. A lakiteleki Termofarm Kft. munkatársa szintén arról tájékoztatta lapunkat, hogy telepükön egyelőre a gázpalackok iránti keresletnövekedés a hideg időjárásnak tudható be. Ugrásszerű növekedést azonban eddig nem tapasztaltak.


 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!