Gazdaság

2009.01.22. 08:06

Nem frankó a frankos

Címkék#gazdaság

Türelmi időt vagy futamidő meghosszabbítást kérnek legtöbben a devizahitelesek közül ezekben a napokban. Érhető, hiszen egyre nagyobb összegre rúg a havi törlesztő részlet.

G. Zs.

Hitelfronton nem babra megy a játék, ezt saját bőrén tapasztalja a fél ország. A gazdasági válság megdrágította a külföldi fizetőeszközöket. A nemfizetők száma egyelőre nem emelkedett jelentősen, de a bamkárok biztosra veszik, hogy ez hónapokon belül változhat. Az euró csaknem háromszázzal száguld az árfolyamsztrádán. Árnyék vetül a svájci frankban eladósodott magyarokra. A jenhitelesek különösen nehéz napok elébe néznek.
– Havi huszonegyezer forint helyett immár majdnem harmincezret fizetek havonta – sóhajt az egyik bajai adós. Mint annyian, ő is svájci frank alapú hitelt vett fel autóvásárláshoz. A negyven százalékkal megemelkedett törlesztőrészlet nem egyedi eset.

A már korábban kihelyezett svájci frank alapú hitelek fedezetének megújítását segítheti az MNB és a svájci jegybank esetleges megállapodása, vélik szakértők. Egyben felhívják a figyelmet: a kereskedelmi bankok által kihelyezett svájci frank alapú hitelek hosszú lejáratúak. Viszont az ezek finanszírozására szolgáló eszközök rövid lejáratúak, melyeket az állampapírpiac összeomlása miatt egyre nehezebb megújítani. Mit tehetnek az ügyfelek, hogy menthessék a menthetőt? – kérdeztük Nercz Rolandot. Az UniCredit Bank bajai fiókvezetője szerint a pénzintézetek felkészülhettek rá idejében, hogy ügyfeleik nehézségekkel fognak szembenézni.
– A nehezen kiszámítható árfolyam változások hatásaként a deviza alapú hitellel rendelkezők egy részének fizetési nehézségei lehetnek. A beérkezett kérelmek alapján azt látjuk, hogy türelmi időt vagy a futamidő meghosszabbítást kívánnak.
Nercz Roland hangsúlyozta, hogy tanácsos igen körültekintően határozni esetleges hitelfelvételről. Mindenképpen azt tanácsolják, hogy csak a megfelelő információk birtokában döntsenek hitelfelvételről vagy a már meglévő szerződés módosításáról az érintettek. Pontos tájékoztatást kell kapni a hitelszerződés minden részletéről, beleértve a devizahitelekben rejlő kockázatokat. A pénzintézetek internetes oldalain általában elérhetők azok a kalkulátorok, amelyekkel pontosan kiszámolható, hogy az aktuális árfolyam mellett hány forint a törlesztőrészlet.

A jenhitelesek réme: pótfedezetet is kérhet a bank

Tartani kell attól is, hogy a banki jelzáloggal megterhelt ingatlanok már nem nyújtanak elegendő fedezetet a kölcsön nagyságát tekintve. Ez a jenhiteleseket érintheti. Őket sokkal jobban sújtja a forint gyengülése, magyarán sokkal több részletet kell fizetniük. Lehetett arról olvasni, hogy a pénzintézetek kilátásba helyezték a kölcsöntörlesztőknél, hogy előtörlesztésre, vagy pótfedezet bevonására lehet szükség. Egyelőre – noha a hitelszerződések alapján megtehetnék – még nem élnek ezzel a lehetőséggel a jenhiteleseknél.

Még van lehetőség a hitelszerződések kedvezményes megváltoztatására több banknál is. A pénzügyi kormányzat ugyanis megállapodott velük, hogy az eredeti, év végi határidőt kitolták. Így próbálják ellensúlyozni a gyengülő forint hátrányait.
A távirati iroda közölte: az OTP-nél január 31-ig benyújtott kérelmeknél a lakossági devizaalapú hitelek futamidő hosszabbításánál, illetve forinalapú hitelre történő átváltásakor a kapcsolódó banki díjakat nem kell megfizetni.

A hó végéig teljesített elő- és végtörlesztéseknél nincs átütemezési, szerződésmódosítási és ügyintézési díj a meghatározott hiteleknél.
A K&H-nál és a CIB-nél elmondták: még nem emelkedett jelentősen a napokban a szerződésmódosítást kérők száma.
Más bankok is hasonló tapasztalataikról számoltak be.
A fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek részére megváltozott körülményeikhez igazítva – az egyedi kérelem elbírálását követően – kínálnak megoldásokat a bankok.

Takács Valentina véleménye a témával kapcsolatban ITT.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!