Gazdaság

2009.01.23. 11:20

Kiskőrösi kukadíjkeringő

Címkék#kiskőrös

Tovább tart a huzavona Kiskőrösön a szelektív hulladékgyűjtés többletköltségei körül.

B.F.I.

A héten másodszor futott zátonyra Kiskőrösön a szemétszállítási díj emelésének ügye. Olyan változásokat hozott ugyanis a városban a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, hogy egyelőre a testületnek is meggyűlik a baja a feladattal.
Domonyi László polgármester a legutóbbi közgyűlésen visszavonta a hulladékszállítási díj emelésére benyújtott előterjesztését. A képviselőknek név szerint kellett volna szavazniuk, de ez a "visszavonulás" miatt elmaradt.

Pedig a kérdés látszólag nem volt nagy horderejű, mert a literenként 2,27 forintos díjat kellett volna 2,40-re emelni. Valójában azonban négyszeres az emelés, mert a 2,27-es összeget (amiről tavaly szeptemberben döntöttek január 1-ei bevezetéssel) sohasem alkalmazták.
A kiskőrösiek a szemétszállításért mindeddig nem fizettek közvetlenül egy fillért sem, ugyanis annak költségeit a város vállalta magára. Az önkormányzat szeptemberig 3600 forintot adott évente háztartásonként a kukaürítésért a helyi kommunális vállalatnak, december végéig pedig szintén állta a számlát.
[caption id="" align="alignleft" width="150"] Hulladékgyűjtő sziget
[/caption] A szelektív gyűjtés beindulásával viszont (110 literes gyűjtőedényt és heti egy ürítést 2,27-tel számolva) januártól 13 ezer forint évente a díj a továbbra is ömlesztve gyűjtött hulladékra, amit immár közvetlenül a polgároknak kell fizetniük. Ennek további emelését – amit az új szolgáltató kezdeményezett – vonta most vissza a polgármester. A szolgáltató (akinek alvállalkozójaként továbbra is a helyi Kőröskom Kft. végzi a munkát) január 1-től 2,40-et kérhet, a különbözetet a közös kasszából kell állni.

A vitában elhangzott, hogy váratlanul és felkészületlenül éri a kiskőrösieket az emelés. A kukaürítés eddig azzal a magyarázattal volt ingyenes, hogy mindenki fizeti a kommunális adót, aminek fejében a várostól díjmentesen kapja a szolgáltatást. Helyesebb lett volna ezért a szemétszállítási díj bevezetésével egyidejűleg dönteni a kommunális adó csökkentéséről is. Domonyi László polgármester válaszul emondta, hogy jelenleg folyik az idei költségvetés tervezése, de még nem látszik világosan, hogy az adócsökkentés milyen mértékű lehet. A díjelemésre tett előterjesztést azzal vonta vissza, hogy a kommunális adó kérdésével együtt hozza ismét a közgyűlés elé.

Major József képviselő általános egyetértés mellett kifejtette, hogy a szelektív hulladékgyűjtést a korábbinál több fórumon kell a kiskőrösiekkel megismertetni és elfogadtati. Ellenkező esetben félő, hogy ellenállásba ütközik az ügy és elszaporodik az illegális szemétlerakás.

Miért drágább a szelektív hulladékgyűjtés?

A helyi szeméttelepeket is felszámolják a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése során. Ezekből ugyanis környezetszennyező anyagok szivároghatnak a talajvízbe. Helyettük több korszerű, központi „óriás-hulladéklerakó" létesült. Ezért január 1-el hivatalosan Kiskőrösön is bezárt a helyi szeméttelep, a hulladékot (a szelektíven gyűjtöttet és az ömlesztettet egyaránt) Kiskunhalasra kell szállítani. Emellett többletköltséget okoz a szemét-továbbválogató gépsorok beszerzése és üzemeltetése is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!