Gazdaság

2009.01.20. 07:40

Kéknyelven mondott árajánlat

Címkék#gazdaság

Egy távoli juhbetegség miatt szenvednek el komoly veszteségeket térségünk birkatartói. Azt számolják: több százezer, millió forintot is bukhatnak, mire a hatóság feloldja fölülük a két éves karantént.

M. J.

Az állattartó gazdák rémálma az állategészségügyi zárlat. Kivédhetetlen. A kérődzőkre legutóbb nyár végén jött a kéknyelv betegség franciaországi marhaszállítmánnyal, s a Borsod megyei Gelejen támadt rá a tehenekre. Hol van attól Szabadszállás, a balázspusztai juhászat? Százötven kilométerre, de az nem számít. Az állategészségügyi hatóság olyan szélesre tátott körzővel rajzolta meg a veszélyes betegség körül a védőzónát, hogy abba belesett Bács-Kiskun megye északkeleti csücske is. Ezért boldogtalanok most a balázspusztai juhászok. A karanténra ugyanis mindig nagyon ráfizet a gazda, mert a kereskedők kihasználják a kihasználhatót: a karácsonyi bárányexporton több tízezer, százezer forintot megfogtak egy-egy gazdaságban a karantén ürügyén.
– A múlt év végére a 13-16 kilós bárányok nettó felvásárlási ára kilónként 800 forintra állt be, nagyjából ennyit ajánlottak országszerte az olasz kereskedők. Ám, itt Balázspusztán és sehol másutt, a biztonsági zónába esett településeken nem adták meg érte ezt az összeget. Tőlem 740 forint kilónkénti áron vitték el a bárányokat. Ha azt is számolom, hogy a karantén miatt háromszorosába került az értékesítés engedélyeztetése, az előírás szerinti egy nap alatti vágóhídra szállítás megszervezése, akkor úgy számolom, 10 százalék körüli a veszteségünk a karácsonyi felvásárláson. Vélhetően nem lesz jobb a húsvéti piacunk sem, a zárlat huszonnégy hónapig tart. A kereskedelem kihasznál bennünket – összegezte tapasztalatait Gáspár Ferenc egy száz anyajuhot számláló állomány gazdája.  

Ismerős a juhászok gondja. Közgazdasági tanulmányokat írtak már örökös piaci kiszolgáltatottságukról. Ezért a felső-kiskunságiakat is nehéz meggyőzni, jobban is mehetne a soruk. Tavalyelőtt egykedvűen fogadták a kunszentmiklósi önkormányzat tervét: építsenek együtt bárányvágót, és ne álljanak többé szóba az élőállat kereskedőkkel. Azóta néhány önkormányzat – a szabadszállási nincs köztük – húszegynéhány termelővel alakítottak gazdasági társaságot, amely majd megpályázza a Leader- forrásokból a vidékfejlesztési támogatást egy öko-juhvágóhíd létrehozására. Elkészült a tanulmány, folyik a piackutatás, írják a támogatásra pályázatot. Úgy 600-800 millió forint között jöhet ki a beruházás. Négy-hatszáz darabos napi vágókapacitással számolnak, és az olaszokat kikerülve a keleti piacokat céloznák meg. Ha megépül a juhvágó, az egyetlen lesz az országban, hiszen az ilyen üzemeket pár éve már mind felszámolták. Az olaszországi húsiparosok gondoskodtak a konkurencia megsemmisítéséről. Az ám, de gondoskodhatnak még az újonnan feltörekvők sorsáról is. Nálunk a pályázati bürokrácia elég lassú ahhoz, hogy elképzelhessük: mire a felső-kiskunságiak lerakják üzemük alapját, már termel egy Itáliából felszerelt húsüzem valahol a kunszentmiklósi végeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!