Gazdaság

2009.01.13. 13:42

Jakabszállást és Ballószöget kifelejtették a rekultivációból

A Duna-Tisza közi nagytérségi regionális hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése – amelynek nyomán általánossá válik majd a háztartási szemét szelektív gyűjtése – magába foglalja a települések elavult hulladéklerakóinak bezárását és „rekultivációját is".

B. F. I.

A rendszer beindítása után ugyanis csak Kecskeméten és Cegléden lehet a környékbeli háztartási szemetet lerakni. A rendszerbe tartozó Bács-Kiskun megyei községek már ma sem maguk helyezik el, hanem általában Kecskemétre szállítják a hulladékot, de a régi szeméttelep továbbra is rontja a látványt a település határában.

A rekultiváció során termőfölddel takarják le a telepet és fákkal ültetik be, hogy a későbbiekben akár kirándulóhelyként is szolgálhasson a terület. Lapunk értesülései szerint a Duna-Tisza közén elkészült rekultivációs szerződésből azonban – amire a lehetőséget pályázaton nyerte el a kivitelező – adminisztrációs hiba folytán kimaradt a Bács-Kiskun megyei Ballószög és Jakabszállás.
A rekultiváció költségei részét képezik az összesen 6 milliárd forintos beruházásnak, amelynek gesztora Cegléd város. A kifelejtett települések bevonása nyilván kihat a költségekre is.
A hibát nem cáfolta sem a ceglédi, sem a jakabszállási, sem a ballószögi polgármesteri hivatal, de mindenütt úgy nyilatkoztak, hogy dolgoznak a kijavításán. A részletekről mind a 48 érintett településnek meg kell egyeznie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!