Gazdaság

2009.01.26. 09:46

Elfolyik az ivóvíz a hálózatból?

A dél-alföldi régióban végzett rendszeres mérések kimutatták, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége sok helyen nem felel meg az Európai Unióban alkalmazott és meghatározott paramétereknek.

K. Z.

Emellett az elavult vezetékrendszerekben komoly a vízveszteség – jelentette be a régió fejlesztési ügynökségének szóvivője.

Laluk Márta szerint a 3 megyében – köztük Bács-Kiskunban élő - 1,2 millió lakos érdekeit megjelenítő 217 érintett dél-alföldi település közül 209 úgy döntött, hogy konzorciumi összefogással kívánja megvalósítani vízműveik vízkezelési berendezéseinek és vezetékrendszerének korszerűsítését.

Jelenleg egyébként még a program előkészítése folyik, amelynek költségei kis híján elérik a 2 milliárd forintot: ennek bő 80 százalékát a konzorcium a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával finanszírozza, a fennmaradó részt az önkormányzatok önerőként biztosítják. A megvalósításhoz EU-s pályázatok idén nyártól adhatók be.

Ezáltal vonzóbbá válhat a régió

E program eredményeként a dél-alföldi régió összes településén hozzáférhetővé válik az egészséges ivóvíz, javul az ivóvíz-szolgáltatás minősége és üzembiztonsága, csökken a másodlagos szennyeződés lehetősége, és nem utolsó sorban a vízveszteség mértéke.

A fejlesztés továbbá elősegíti az önkormányzati tulajdonú vízi közművek gazdaságos működtetését, aminek továbbgyűrűző gazdasági és társadalmi eredményeként a régió vonzóbbá válik a minőségi infrastruktúrát igénylő – például e térségben fontos szerepet betöltő élelmiszeripari – vállalkozások számára.

A fejlesztés továbbá elősegíti az önkormányzati tulajdonú vízi közművek gazdaságos működtetését, aminek továbbgyűrűző gazdasági és társadalmi eredményeként a régió vonzóbbá válik a minőségi infrastruktúrát igénylő – például e térségben fontos szerepet betöltő élelmiszeripari – vállalkozások számára. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!