Gazdaság

2009.01.26. 20:41

Elfogynak az őstermelők

Címkék#gazdaság

A falugazdászok úgy becsülik: országosan közel kétszázezerrel csökkent az őstermelők száma 2008-ban. Legalábbis erre utalnak a mezőgazdasági nyilvántartások.

K. L./M. J.

Bács-Kiskun megyében valamivel több, mint 33 ezer őstermelőnek adott ki adószámot tavaly év elején az Apeh - tudtuk meg
Fehér Andreától, az adóhivatal sajtóreferensétől.
Mit jelent ez? A falugazdászok tudják: az Apeh-hez bejelentkezők száma jóval kevesebb, mint ahányan őstermelői jogállásban dolgoztak 2007-ben. Vagyis a múlt év elején, amikortól az őstermelőknek is adószámot kell kérniük, minden negyedik, ötödik gazda érvényesítés nélkül hagyta igazolványát.

Varga Balázs falugazdász elmondta: - Látszólag úgy néz ki, hogy az adószám, a kötelező könyvelés elrendelése meg egyáltalán a gazdasági tevékenység  körüli bürokratikus kötelezettségek riasztották el tömegesen az őstermelőket. Sokak számára valóban ekkor telt be a pohár, hiszen az őstermelői körben sok az idős, az adminisztrációhoz nem értő ember. De mégsem ez volt a legnagyobb problémájuk. Az egyre költségesebb termelés, az értékesítési lehetőségek beszűkülése őrli, teszi tönkre őket. Ezért döntöttek úgy sokan, főleg a kiskertesek, hogy az egyre apadó jövedelem mellett a papírmunkával már nem hajlandók bajlódni. Nagykőrösön, Kocséron, Csemőben, Nyársapáton, Törtelen Jászkarajenőn megközelíti az ezret a lemorzsolódás. Természetesen nem feltételezhetjük, hogy az őstermelők 20-30 százaléka valóságosan is felhagyott a gazdálkodással egyik évről a másikra. Igaz, nem is mindenütt beszélhetünk gazdálkodásról. Többségben nyugdíjasok, akik jövedelmüket próbálják kiegészíteni. Számukra a napi megélhetést jelenti a kert, a baromfinevelés, meg hasonló tevékenységek. Ők most valahogy megpróbálnak a hatósági hivatalok megkerülésével boldogulni - magyarázta Varga Balázs nagykőrösi falugazdász.

Hován Sándor a bajai falugazdász körzetközpont vezetője is úgy látja, a termelést nem feltétlenül hagyják abba az emberek, csak a sok macerás papírmunka miatt kevesebben szánják rá magukat az igazolvány megújítására.

A falugazdászi irodákban ez idő tájt javában tart az igazolványcsere. Az új kiváltásához szükség van a 2008. évi lezárt betétlapra, az adóazonosító kártyára, az adószám igazolásra. 2007-től az őstermelők is fizetnek egészségbiztosítást, kivéve a nyugdíjasok, kiskorúak vagy azok, akiknek munkaviszonyuk van.

A bajai Nagy József érdeklődésünkre elmondta: - Nekem muszáj újítani az őstermelőit, mert a bácsalmási 31 hektár szántóföldet bérbe adtam. Szerdődést kötöttem a földhasználóval, a 31 ezer forint körüli földalapú támogatást én veszem fel, de csak akkor, ha évente rendezem a papírokat. A bérlőm gabonát, árpát, kukoricát, négyévenként pedig napraforgót termel a földjeimen.

Elveszhet a kedvezmény

Az úgynevezett áfakörös őstermelői igazolványokat februárig végéig, a többit március 20-áig kell megújítani. Az őstermelők csak ezután vehetik igénybe a nekik járó kedvezményeket. Azután is lehet újítani, nem biztos, hogy helyes halogatni. Ha valaki mondjuk április elsején újítja igazolványát, március 20. és az április 1. közötti időszakra vonatkozóan összevont jövedelemről készítheti el adóbevallását, vagyis arra az időszakra elveszti őstermelői kedvezményét. Új igazolványért ezer forintot kell fizetni, de térítésmentesen cserélik a 2007-ben kiváltottakat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!