Gazdaság

2009.01.30. 12:26

Ahol kérik, ott felszerelhetik az előrefizetős mérőt

Az elmúlt hetekben több mint negyvenen hunytak el kihűlés miatt. Szabó Máté ombudsman arra kérte a gázszolgáltatókat, hogy ne kapcsolják ki azoknál a gázt, akik nem tudnak most fizetni.

B. Zs.

Vecsei Miklós kormánybiztos azt javasolta egy televíziós műsorban, ha lehet előrefizetős mérőket szereljenek fel a pl. leszerelt gázórák helyet. Így annyi gázt kaphat egy fogyasztó, amennyit előre kifizet. Ráadásul az önkormányzat is segítheti az előre fizetést.

– Megoldható-e ilyen szerkezetek beépítése a fogyasztóknál? – kérdeztük a DÉGÁZ Zrt. ügyfélszolgálati igazgatóját, Iváncsics Sándort.
–Tömegesen eddig még nem jelentkezett igény az előrefizetős mérők felszerelésére, de a jogszabályi környezet sem biztosított a folyamat kialakításához. Jelenleg kidolgozás alatt áll a tömeges felszerelés feltételeinek, elszámolásási, feltöltési és nyilvántartási rendszerének kialakítása. Ez a folyamat rövidesen befejeződik, és a jogszabályok által meghatározott esetekben , illetve fogyasztói igény alapján tömegesen is biztosítani tudjuk ilyen mérők felszerelését.

– Hány fogyasztót kapcsoltak le a rendszerről, mert nem fizetett 2008-ban?
- A fogyasztói kikapcsolást társaságunk csak abban az esetben alkalmazza, ha annak jogszabályi feltételei fennállnak, de emelett humánus és szociális szempontokat is figyelembe veszünk. Pontosan ezen okok miatt társaságunk felfüggesztette a kikapcsolást a rendkívüli hideg időszakban. Konkrét számot nem kívánunk mondani, mert ez folyamatosan változik, illetve a fizetés elmaradáson kívül még számos egyéb oka lehet annak, hogy a fogyasztási helyen a szolgáltatást átmenetileg, vagy véglegesen megszüntetjük.

– Jelzik-e az önkormányzatnak azt, ha egy családnál kikapcsolják a szolgáltatást? 
Nem, mivel jelenleg jogszabály nem írja elő ezt a fajta  kötelezettséget. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!