Gazdaság

2009.01.22. 10:15

A segélyezettek jelentős része munkára fogható

Címkék#kiskőrös

A rendszeres szociális segélyben részesülő 175 személy közül mintegy 130-nak elvileg dolgoznia kell a jövőben Kiskőrösön, ha pénzt akar látni – mondta Aszódiné Nadró Éva, a polgármesteri hivatal népjóléti osztályának vezetője.

B. F. I.

Jelenleg a változások előkészítése folyik, az év második felében mutatkozhat majd meg, hogy mit is ér valójában „segély helyett munkát" program.
Tegnap (szerda) annyi történt a városi közgyűlésben, hogy módosították a szociális rendeletet, ami így az érintetteket két részre osztja. Az eddigi segélyezettek egy része (az 55 év felettiek, a betegek és a nagycsaládosok) a jövőben is segélyre tarthatnak igényt, a többiek az „aktív korúak ellátásának" jogosultságát szerzik meg. Utóbbiak vagy dolgozni lesznek kötelesek, vagy „rendelkezésre állni". A munkáért minimálbért kapnak, akinek pedig nem jut munka, 28 ezer 500 forintot kap majd a rendelkezésre állásért.
A város áprilisra méri fel a jogosultak számát és képzettségét, aminek alapján ki is alakítja a foglalkoztatási programot. A minimálbér 95 százalékét az állam fizeti, a rendelkezésre állási díjhoz azonban csak 80 százalékban járul hozzá. Aszódiné Nadró Éva hangsúlyozta, hogy mindenkit felülvizsgálatra küldenek, aki orvosi igazolással akar a segélyezettek között maradni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!