Gazdaság

2009.01.12. 11:39

A kezdetek előtt összeomolhat a szelektív gyűjtés

Úgyszólván lehetetlen értékesíteni az újrahasznosítható papírt és üveget, pedig küszöbön áll a szelektív hulladékgyűjtés bővítése.

B. F. I.

A Hírös MÉH és több hulladékgyűjtő cég, valamint a Kecskeméti Városgazdasági Kft. és nyomdászok egyaránt arról panaszkodnak, hogy úgyszólván lehetetlen eladni a szelektív hulladékgyűjtés során keletkező anyagokat, elsősorban a papírt. Több szakember is úgy becsülte, hogy Kecskeméten 400-500 tonna eladatlan hulladékpapír halmozódott fel a gyűjtőhelyeken.

Boros Gábor, a Szilády Nyomda igazgatója elmondta, hogy náluk mintegy 700 tonna hulladékpapír képződik évente. Felvásárlójuk egyelőre még elviszi az időközönként keletkező mennyiséget, de a jobb papírféleségeket is csak az eredeti ár 60 százalékáért.

[caption id="" align="alignleft" width="450"] Csődben a szemétválogatás?
[/caption]

Rosszabb a helyzet a Hírös MÉH-nél. Kádár László ügyvezető arról számolt be, hogy Magyarországon már csak a dunaújvárosi papírgyár veszi át a hulladékot, amit oda kell szállítani. A gyár ugyan még fizet valamit, de arra készül, hogy a kapujában is csak nulla(!) forintért vegye át a papír kilóját. A kecskeméti VG Kft.-nél is nulla forint a szelektív konténerekből összegyűjtött papír kilója, de – hangsúlyozta Jarábik Anna, a cég újrahasznosítási előadója – azért legalább még eljönnek a teherautók.

A fordulat ősszel állt be a piacon, amikor kiderült, hogy a gazdasági válság nyomán a világtermelés csökkenése sokkal kevesebb csomagolóanyagot kíván, s a papírgyárak piaca beszűkült.
Nem sokkal jobb a helyzet a PET-palackok (üdítőitalos és ásványvizes polietilén palackok) piacán sem. A használt és bálázott PET-palack legnagyobb importőre Kína volt, ahol műanyagipari alapanyagként hasznosították a hulladékot, de az ország gyakorlatilag leállt az importtal.

A Városgazdasági Kft. telephelyén is nagy mennyiségű bálázott PET-palackot láttunk, hiszen a szelektív gyűjtőhelyekről folyamatos a beszállítás, de kiszállítás decemberben nem volt.
Az üres üvegekért sem adnak az üveggyárak többet kilónként 4-5 forintnál, már ha van üveggyár, amelyik átveszi a hulladékot. A szakma a Nagykanizsára tervezett magyar üveggyárban bízik, remélve, hogy a jövőben talán nagyobb lesz a kereslet.

Kecskeméten most 30 nyilvános és 27 iskolai „hulladékszigetre" lehet a válogatott háztartási szemetet kihelyezni. A nagytérségi rendszer beindulásakor a nyilvános hulladékszigetek száma 59-re megy fel. A jelenlegi szeméttelep mellett beindul az új hulladékválogató- és bálázómű, ha addig sikerül a még ki sem írt közbeszerzési pályázaton üzemeltetőt találni és megegyezni az érintett településekkel a díjakról.




A kecskeméti VG Kft. 2008-ban 43 millió forintot költött a kísérletképpen bevezetett szelektív gyűjtésre. A város 12,5 millió forinttal támogatta a programot, az újrahasznosítható nyersanyagokból származó bevétel pedig csupán 6,5 millió forint volt. A cég vesztesége így 24 millió forint – mondta lapunknak Lassú Tibor ügyvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!