Gazdaság

2008.12.29. 18:26

Pórul jártak az ajándékkal

Címkék#karácsony

Hosszú sorok kígyóztak a kecskeméti nagyáruházak vevőszolgálatai előtt az elmúlt napokban, ahová sokan vitték vissza a karácsonyi ajándékot.

Popovics Zsuzsanna

A legtöbb vásárló üzemképtelen műszaki cikket, hibás játékot vitt vissza, ami csalódást okozott szenteste. Az üzletek legkésőbb december 31-ig váltják vissza, cserélik ki a náluk vásárolt termékeket.


Egyszerre húszan-harmincan is vártak sorukra az egyik legnagyobb áruház vevőszolgálata előtt az elmúlt hétvégén Kecskeméten. Szinte minden második bevásárlókocsiban valamilyen visszaváltandó termék volt. A kiskunfélegyházi Markolt család egy számítógépet szánt három gyermeküknek karácsonyi ajándékul. – Még novemberben vettük a feleségemmel, az áruházban nem lehetett kipróbálni, az ünnep előtt sem raktuk össze, gondoltuk, majd a gyerekek, szenteste, hadd legyen nekik meglepetés – mondja a családfő. – Az igazi „meglepetés” akkor ért bennünket, amikor kiderült, hogy a gép nem működik. A gyerekek csalódottak voltak, mi, szülők dühösek és tanácstalanok. A dunakeszi szervízhálózatnál csak hangposta jelentkezett, ezért az első lehetséges napon visszahoztuk a gépet. Igazuk volt a barátainknak, az ilyesmit csak szakemberrel érdemes vásárolni.

A kecskeméti Kuruc Pál édesanyját lepte meg kenyérsütőgéppel. Karácsony másnapján ki is próbálták, ám a masina nem működött. Az áruházban visszakapta a termék árát, de mint mondta, elvből nem vesz ugyanott másikat. Vecsei Gergelyné unokáját lepte meg egy gyermekkerékpárral, otthon vette észre, hogy nem csomagoltak hozzá nyerget. – Vásárláskor rá is kérdeztem, hogy minden benne van-e a dobozban, mire az eladó azt mondta, természetesen – meséli. – Most jöhettem vissza az üzletbe, nem beszélve a gyerek elrontott öröméről.

Volt, aki ruhaneműt, ékszert, könyvet, játékot vitt vissza oda, ahol vásárolta. Nem járt mindenki elsőre szerencsével: akadt például olyan áruházi játékbolt, amely szombat, vasárnap leltár miatt zárva tartott.
- Karácsonyra ma is divat ékszert ajándékozni, és persze előfordul, hogy nem megfelelő a méret vagy egyszerűen nem tetszik – mondja Pajor Mihályné, az egyik kecskeméti aranyékszer-üzlet vezetője.
– Az ünnepet követően hozzánk eddig egy gyűrűt és egy pár fülbevalót hoztak vissza, mindkét esetben maga a megajándékozott választott helyettük másikat. Általában nyolc napon belül van cserelehetőség, ám decemberben rendszerint hosszabb visszaváltási idővel számolunk. Egyetlen feltétel, hogy a vásárló blokkal igazolja: az ékszert nálunk vásárolta.

Feltétel, hogy meglegyen a doboz és minden tartozék

Három munkanapon belül veszünk vissza hibás terméket, feltétel, hogy meglegyen a doboz, gyári csomagolás, minden tartozék és persze a pénztári nyugta, blokk – magyarázza Magyarné Krisztina, az egyik műszaki szaküzlet eladója. – DVD-lejátszót, hordozható DVD-t, mp3-as lejátszót hoztak eddig a vásárlók, rendszerint valamilyen gyári hiba miatt.

A mobiltelefon-szaküzletekben is csak három munkanapon belül váltanak vissza készüléket, amire kifejezetten figyelmeztették a karácsony előtt vásárlókat.
 

A mobiltelefon-szaküzletekben is csak három munkanapon belül váltanak vissza készüléket, amire kifejezetten figyelmeztették a karácsony előtt vásárlókat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!