Gazdaság

2008.12.22. 10:33

Bevásárlóközpont a volt lovardákból?

Elhárult az akadálya annak, hogy kereskedelmi célra is hasznosítani lehessen a kecskeméti Rudolf laktanya területének egy részét. A képviselő-testület ugyanis módosította a terület övezeti besorolását.

T. V.

Korábban ugyanis a volt szovjet laktanya többnyire különleges nevelési, oktatási övezetbe volt sorolva. A terület délnyugati oldalán lévő lovardáknál és istállóknál azonban kereskedelmi és szolgálató funkciók számára kell a hely. Ezért ezt a részt központi vegyes övezetbe sorolták, a beépíthetőséget negyvenről hatvan százalékra emelték, és csökkent az elhelyezhető legkisebb építménymagasság.

Az ellenzék amiatt aggódott, hogy nem lesz-e túl nagy a forgalom és nem viszik-e túlzásba a bevásárlóközpontok építését, hiszen - mint ismeretes - a KÉSZ Kft.-nek is vannak hasonló tervei, csak az Izsáki út másik oldalán. Zombor Gábor polgármester elmondta: a továbbiakban mindenképpen kereskedelmi és közlekedési hatástanulmányra lesz szükség, amit amúgy is a képviselő-testületnek kell jóváhagynia. Ezen kívül a laktanyát működtető Közép-európai Nemzetközi Egyetem (KENE) Alapítványnak nincs más lehetősége, ha valóban oktatási célokra akarja használni a laktanya egy részét. A felújításhoz ugyanis milliárdok kellenek, amit csak akkor tudnak előteremteni, ha a terület egy másik részét bérbe adják.
Mint ismeretes, az alapítvány a közelmúltban írta alá a megállapodást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (ez a volt iparművészeti), amely a gyakorlati képzéseinek egy részét helyezné Kecskemétre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!