Gazdaság

2008.12.12. 11:14

Bérleti jog nélkül nincs támogatás?

A köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz küldte a Parlament által elfogadott úgynevezett SPS agrártámogatási rendszerről szóló jogszabályt. Sok földtulajdonos érdekét sérti a jogszabály- állítja Font Sándor honatya.

B. Zs.

<extra>– Ön szerint miért rossz az SPS-ről hozott törvény magyarországi formája?
– A válaszom röviden: 1,8 millió földtulajdonos érdekét ez sérti. – mondta
Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnöke, a
kiskőrösi választókörzet képviselője, a Fidesz-MPSZ politikusa,

– Bővebben?
– A tervezett változtatások következtében, azok kaphatnak földalapú
támogatást jövőre, akik 2006-ban földet műveltek Magyarországon. Ha
valakinek lejár a bérleti szerződése például 2009-ben, akkor a
változtatások következtében viszi magával azt a támogatási jogot – ez egy bizonyos összeg – amelyet 2006-ban, mint agrártermelő megkapott. Azaz nem a föld alapján jár a megművelőnek, hanem a bérlőnek jár alanyi jogon, aki mint gazda jogosult erre. Függetlenül attól, hogy van-e egyáltalán művelhető földtulajdona.

– Ha valaki idős, és bérbe adta a földjét 2006-ban, azaz nem maga művelte azt hogy érinti ez?
– Hátrányosan. Ha ugyanis úgy dönt, hogy maga, vagy például a fia akarná megművelni a földet 2009-ben, nem jut a földalapú támogatáshoz. Enélkül, pedig nem lehet nyereségesen dolgozni. Sőt tovább megyek. Elértéktelenedik a föld. Akik az SPS rendszer bevezetését megszavazták, vagyonértékű jogot vontak el a földet nem művelő tulajdonosoktól, s adtak azoknak, akik bérlőként termeltek.

– Nyugaton is így működik a rendszer?
– Hasonlóan, de nem teljesen így, s itt egy pillanatra álljunk meg. Ott  generációk alatt kialakult stabil tulajdonviszonyok léteznek. Azaz, a klasszikus  családi gazdaságok rendszere működik, ahol apáról-fiúra száll a földtulajdon. Nincs ennyi kistulajdonos, mint nálunk, akik rákényszerülnek arra, hogy bérbe  adják a földeket. Vagyis a tulajdonos és a művelő ott nem válik el olyan mértékben, mint nálunk. Azaz a támogatásokból befolyó pénzek nagy része a  tulajdonoshoz jut, mint földművelőhöz. A legnagyobb probléma a visszamenőlegesen kijelölt 2006-os bázisév. Ez alkotmányellenes, ehelyett javasoltuk, hogy ha már úgy is elfogadja a parlamenti többség, akkor legalább három évet vegyünk alapul, 2006-os, 2007-es, és a 2008-s éveket. Aki
ekkor művelt földet, az kapjon támogatási jogot.

– Miért is vezette be az unió ezt a  rendszert?
– Azért, hogy csökkentse a termelést, mert a 80-as - 90-es években eladatlan sajt-, vaj-, húshegyek keletkeztek. Ezért Brüsszelben úgy határoztak, nem a termelést ösztönzik, hanem a termelőt  támogatják azért, hogy így csökkentsék a mezőgazdasági árumennyiséget. Illetve, hogy így könnyítsenek a földdel nem rendelkező állattenyésztők helyzetén. Megjegyzem, hogy utóbbiakon úgy lehetne segíteni, hogy az uniós mezőgazdasági támogatás 10 százalékát számukra kellene átcsoportosítani.

– Nekünk jövőre kötelező bevezetni az SPS rendszert?
– Nem. Az unió 2013-ig kötelezi az adott országokat a rendszer bevezetésére, tehát van idő. Addig pontosan le lehet tisztázni, s minden agrár szereplő előtt érthetővé tenni a feltételeket.

–Mit lépnek a szlovákok, a lengyelek?
– Ők nem vezetik be. Tudják, hogy 2013-ban új uniós költségvetési időszak jön, valószínűleg új prioritásokkal. Illetve azt is jó tudni, hogy az
élelmiszerpiacon megjelent India és Kína nagy vásárlóként. Azaz nem
annyira a termelés leépítésére, hanem annak felfuttatására kell
számítani. Azaz felértékelődik a termőföld ára, ha csak el nem veszik a
földalapon járó támogatási formát.

– Mi van az állami földekkel?
– Jó kérdés. Aki 2006-ban bérelte, az kapja a  támogatási jogot. Az állam,
ha el akarja majd adni, akkor 400 ezer hektárnyi támogatási jog nélküli
földet adhat el, szerintem áron alul.

– Dunántúlon állítólag rengeteg földet művelnek az  osztrákok és a németek.
– Ők kapják majd a támogatási jogot, a magyar tulajdonos meg szívhatja a fogát.

–Mi van azokkal, akik az idén vagy tavaly vettek  földet, de azt korábban nem művelték?
–Eddigi szavaimból is kiderült, hogy ők sem kaphatnak azokra a parcellákra támogatást, ha csak az alkotmánybírák nem minősítik  jogellenesnek a törvényt.

elfogadott úgynevezett SPS agrártámogatási rendszerről szóló jogszabályt. Sok földtulajdonos érdekét sérti a jogszabály- állítja Font Sándor honatya. B. Zs. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!