Gazdaság

2008.11.11. 09:26

A gabonakereskedők inkább kötbért fizetnek a gazdáknak

Felmondják, vagy megváltoztatják a tavasszal kötött termelői szerződéseket a gabonakereskedők. Inkább fizetnek kötbért a gazdáknak, jobban járnak mintha megvennék tőlük a terményt.

M. J.

A napraforgó felvásárlásáról szóló szerződéseket kora tavasszal még 100–120 ezer forint  tonnánkénti árakon kötötték a gazdálkodókkal a kereskedő cégek. Azonban a betakarítás idejére az olajat adó növény magvainak tőzsdei forgalmazása mára 52–56 ezer forintra csúszott le. Ezért a felvásárlók nem hajlandók betartani az év elejei alkut. Kiszámolták, kevesebbet vesztenek a gabonabizniszen, ha felbontják a szerződést és kifizetik a gazdáknak a tonnánkénti 20-30 ezer forint kötbért. A termesztők megértik: jogilag talán nem kifogásolható ez a magatartás. Azonban tisztességtelennek nevezik, különösen azon társaságok részéről, amelyek nem osztoztak velük a többletbevételen az előző években, amikor a betakarítás utáni árak jóval meghaladták a szerződésben rögzítetteket.

A felső-kiskunsági gabonatermesztők némelyike csődközeli állapotokat emleget. Éves árbevételük nem fedezi a termelési költségeket.


Boczka János úgy számolja, hogy a kukorica önköltsége jó termésátlag esetén átlagosan tonnánként 27000 forintra jön. Ezzel szemben a termény jelenlegi piaci ára 20 ezer forint körül mozog. A magas hozamok sem ellenételezik a kiesést, már ahol lehet bő termésről beszélni. Felső-Kiskunságban az egyenetlen csapadékeloszlás miatt helyenként csak féltermést takarítottak be a gazdaságok. Még ez idő tájt is meredeken emelkedtek a fajlagos költségek.

 

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik