Gazdaság

2008.08.15. 11:56

Helibor: A céget felszámolják, de a szüret nem marad el

Címkék#Izsák

Felszámolás indult a Helibor Kft. ellen a napokban.

Barta Zsolt

Ez az a vállalkozás, melyet a helvéciai az izsáki és az orgoványi
szőlősgazdák szövetkezetei alapítottak évekkel ezelőtt azért, hogy megvásárolják a német tulajdonban lévő izsáki bor és pezsgőgyártót. A Sikeres Magyarország program keretében állami garanciával banki hitelt vettek fel, így jutott a termelők és más befektetők tulajdonába az üzem 2006-ban.

A halasztott hiteltörlesztés lehetőségének hiánya, a piaci gondok azonban megakadályozták, hogy sikeres tevékenységet végezzen a vállalkozás, nyilatkozta lapunknak Oreskó Imre, a Kunsági Borvidék elnöke, aki a cég egyik érintett vezetője volt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az idén Izsákon és környékén elmaradna a szüret. A három szövetkezet 2500 hektáron gazdálkodó tagjainak termését integrálják, feldolgozzák, tárolják és értékesítik. Sőt, létrehoztak Royalsekt néven egy zártkörű részvénytársaságot, mely a tervek szerint a Helibor Kft.-től bérbe vett eszközökkel bérfeldolgozást végez, és értékesíti a gazdák szőlőjéből készült termékeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!