Gazdaság

2008.04.11. 11:51

Vagyonosodási vizsgálat: Az APEH nem hisz a mesemondóknak

Jó kifogás sose rossz, mondja a magyar mondás. Ám az APEH ellenőrei nem dőlnek be azoknak a mesemondóknak, akik színesebbnél színesebb történetekkel próbálják kikerülni az adósok kérdését: mármint azt honnan is van a családi vagyon?

Barta Zsolt

Ki mikor mennyit adózott, s abból hogyan is épült a falu legszebb háza, mely előtt ott áll a csodajárgány. Nos egyre több helyen fordulnak meg az adósok, az idén már kétszáz helyre kopogtattak a Dél-Alföldi Régióban.
 
A gyarapodást firtató kérdésekre volt, aki csak széttárta a kezét, s megadóan elfogadta, hogy fizetnie kell. Nem kevesen voltak, akik viszont felvették a kesztyűt.

Volt aki azzal magyarázta vagyona eredetét, hogy külföldi üzletemberek adtak neki kölcsönt. Az APEH megkeresést indít ilyen esetekben, s felkéri a külhoni társszervezeteket az adatok begyűjtésére. Más esetben előfordult, hogy a megkérdezett illető arra hivatkozott, hogy a vagyont még a dédpapáék, nagymamáék és szülei halmozták fel, innét a családi jólét. A 100 évre visszamenő szóbeli magyarázkodás nem hatotta meg az ellenőröket.  

Akik az APEH bírságait nem akarták elfogadni azok a bírósághoz fordultak. Az elmúlt év tapasztalatai szerint a keresetek 15-17 %-át az adózók visszavonták, beletörődtek, hogy fizetniük kell. A megmaradt ügyeknek viszont 84 %-ban az adóhivatal javára szóló bírósági ítéletek születtek.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!