Gasztronómia

2010.09.26. 00:00

Borjúmáj és burgonya

A különféle májakról már sok szó esett blogunkban, tulajdonképpen egy könnyen beszerezhető alapanyagról van szó. Borjúmájat mégis ritkán látni menükben és boltokban is.

Mindmegette.hu

Borjú és a mája

A borjúmájat úgy ismerhetjük fel, hogy a felülete sima, a sertésmájé pedig sejtmintás. A borjúmáj színe pedig világosabb. Ha ezt megjegyezzük, biztos, hogy nem akarnak majd sertésmájat ránk tukmálni. Igazából a borjú is akkor a legfinomabb, amikor még nem szalmarágó, hanem csak tejjel táplálkozik. Természetesen szarvasmarháról beszélünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] A borjúmájat különleges citromos petrezselymes mártással készíti Zsolt
[/caption]

Finom puha máj

Azt a kérdést szokták feltenni nekem a leggyakrabban: hogy kell a májat megsütni úgy, hogy ne legyen cipőtalp? A siker nem inkább a sózásban, sokkal inkább a sütésben rejlik. Ha jól van megsütve, a közepe rózsaszínű. A teljesen átsült máj megkeményedik, rágós, kesernyés, nehezen nyelhető, amit még-még könnyen korrigálhatunk egy pohár vörösborral! :) A siker érdekében szeljük vékonyra, gyorsan és ne sokáig süssük, közvetlen sütés előtt sózzuk. Esetleg a sütés végén tegyünk rá egy kis vajat.

Persze a máj soha nem lesz olyan szaftos, mint egy steak, de az említett technológiai fogásokkal és a jó köretválasztással kiegészítve, ünnepi fogás válhat belőle!

A citromos petrezselymes borjúmáj színes burgonyaduettel receptjéért kattintsatok cikkünkre >>>

Zsolt további receptjei májjal:

Lyoni borjúmáj illatos rizskonfettivel >>>
Almában sült libamáj >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!