Friss hírek

2006.02.22. 16:53

Az EU-ban már háziállatokat is megfertőzött a H5N1

Az Európai Unió területén szerdán észlelték először, hogy az eddig csak vadmadarakban felfedezett H5N1 vírus háziállatokat is megfertőzött. A szomszédos Ausztriában megbetegedett tyúkok és kacsák vérében mutatták ki az emberre is veszélyes H5N1 vírust.

BAMA

A beteg háziállatokat egy Graz közeli telepen fedezték fel. Az osztrák egészségügyi minisztérium szóvivője, aki az esetről beszámolt, azonban azt hangsúlyozta, hogy a fertőzés egyértelműen hanyagság következménye. A telepen ugyanis közös ketrecben tartották a tyúkokat és kacsákat egy olyan hattyúval, amelyik madárinfluenzával fertőzött területről került a környékre. Ez a jelenlegi körülmények között szigorúan tilos. Ahol betartják a járványügyi előírásokat, és a házi szárnyasokat fedett helyen, elkülönítve tartják, ott még nem fordult elő hasonló fertőzés, mondta az egészségügyi szakember.

Eközben a németországi Rügen szigeten drámaian romlik a helyzet. A Spiegel beszámolója szerint a legutóbbi légi felvételek jóval több elpusztult és beteg madarat rögzítettek, mint amennyit a hatóságok feltételeztek. A németek egyre több katonát vetnek be a tetemek összegyűjtésére és megsemmisítésére, de alig győzik a terület megtisztítását, annyira szaporodik az elhullott állatok száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!