Friss hírek

2006.01.03. 09:56

Titkosszolgálatok törvények felett

Ion Mihai Pacepa nyilatkozata ismét kellemetlenséget okozhat az kommunista tömb utódállamaiban működő titkosszolgálatok 'keményvonalasainak'.

BAMA

Az egykori rettegett román titkosszolgálat, a Securitate külügyi osztályának második embere 1978 nyarán kért és kapott politikai menedékjogot az Amerikai Egyesült Államokban. Az akkori államtitkár és a Ceausescu klán biztonsági ügyekért felelős tanácsadója új identitást kapott az USA-ban, tartózkodási helye ma is ismeretlen.

A bukaresti Adevarul-ban adott interjújából az is kiderül, hogy az Államokban három évig tartott, amíg módszeresen felfedte a kommunista rendszerek, elsősroban titkosszolgálati működését. A Pacepa Vörös horizontok című műve szolgáltatta a diktátor házaspár perében a vádpontok legtöbbjét.

Az interjújában az egykori titkosszolgálati tiszt több szokatlan kijelentést is tesz. Többek között azt állítja, hogy az egykori konzervatív elnöknek, Emil Constantinescunak ezért kellett mennie, mert alulmaradt a Securitate még tisztségben lévő embereivel vívott harcban.

Bár 1999-ben a román Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Pacepát elmarasztaló összes ítéletet, 2004-ben még érvényben volt az ellene kiadott elfogatási parancs az országhatárokon. Ezzel kapcsolatban Pacepa elmondta, nincs meglepve, szerinte Románia még nem jogállam. Sőt, Romániában működik a legtöbb titkosszolgálat az utódállamok közül, kivéve Oroszországot, ahol a KGB van uralmon – állítja Ion Mihai Pacepa. (adevarul)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!