Friss hírek

2006.01.03. 08:13

Csak az európai egészségbiztosítási kártya érvényes

Az év elejétől kizárólag az európai egészségbiztosítási kártyával kaphatnak egészségügyi ellátást a magyar állampolgárok az Európai Unió másik 24 tagországában, illetve Norvégiában, Izlandon és Lichtensteinben.

BAMA

Az új kártya már 2005. november 1-je óta beszerezhető az egészségbiztosítási pénztárnál, de a múlt év végéig még a régi nyomtatványokat is elfogadták az Európai Gazdasági Térség tagjai. Január 1-jétől azonban a másik 27 országban már csak az egységes, európai egészségbiztosítási kártyával tudják igazolni a magyar utazók, hogy van társadalombiztosításuk, s így ott is jogosultak egészségügyi ellátásra.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kártya nem helyettesíti a klasszikus utasbiztosítást – azokkal ellentétben nem fedezi például a poggyászkárokból adódó költségeket. Viszont igénybe lehet venni a kártyával minden olyan ellátást, ami a kint érvényes szabályok szerint jár az adott ország polgárainak, ha betegségbe esnek, vagy balesetet szenvednek, és nem minősülnek úgynevezett előre tervezhető szolgáltatásnak.

Fontos továbbá, hogy a kártyát csak azok a szolgáltatók fogadják el, amelyeknek van szerződésük az adott ország társadalombiztosítási szervével, ráadásul az Európai Unió tagállamainak többségében sem ingyenes minden egészségügyi szolgáltatás. Ezért valamekkora összeget, úgynevezett önrészt, a biztosítottnak is kell fizetnie. Ugyanez érvényes a kártyával érkező magyar állampolgárokra is. Az európai egészségbiztosítási kártya a kiváltásától számított egy évig érvényes, de nyugdíjasok és 17 évesnél fiatalabbak esetében az érvényességi idő három év, olvasható a Kormányszóvivői Iroda sajtóközleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!