Friss hírek

2006.01.03. 14:53

Cigiző rokont gyanúsítanak

Szén-monoxidmérgezésben hunyt el egy 84 éves, mozgáskorlátozott nő Budapesten még tavaly. A rendőrség az asszony lányát gyanúsítja, mert szakértők szerint egy cigarettacsikk okozta a tragédiát.

Nagy Eszter Dóra

Lezárta a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy tavaly történt tűzeset ügyében, tudta meg lapunk Fülöp Valtertől, a BRFK Vizsgálati Főosztályának vezetőjétől. A tragédia még 2005. január 17-én történt a főváros XIX. kerületében, a Vas Gereben utcában. Akkor a híradások még csak arról szóltak, hogy egy 84 éves asszony, Cs. Béláné füstmérgezésben életét vesztette. Kiderült: a tüzet egy nem megfelelően eloltott, vagy eldobott cigarettacsikk okozta. A felcsapó lángok elől pedig a mozgássérült, súlyosan beteg asszony nem tudott elmenekülni.

A rendőrség szerint a történtekért az áldozat lánya, R. Jánosné tehető felelőssé. Az 51 éves asszony a ''80-as évektől kezdve lakott együtt anyjával a családi házban. A nő látta el, gondozta, ápolta szinte magatehetetlen anyját. Aznap hajnalban R. Jánosné munkába ment, és ez idő alatt anyját magára hagyta. Az 51 éves nő egy öntödében dolgozott. Azt mondta a rendőröknek, hogy fél három körül ért haza, akkor vette észre, hogy a lakásban fojtó, tömény füst terjeng és a bejáratnál megtalálta elpusztult kutyájukat is. A szomszédos építkezésen dolgozó munkásoktól kért segítséget, akik visszaemelték az akkor már halott asszonyt az ágyába.

Fülöp Valter lapunknak azt mondta: szakértői vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a tűz egy cigarettacsikk miatt keletkezett. Ezt csak R. Jánosné hagyhatta ott, mivel csak ő dohányzott. Anyja, a súlyosan beteg, Alzheimer-kóros Cs. Béláné halálát egyértelműen szén-monoxidmérgezés okozta. A mozgáskorlátozott asszonynak esélye se volt arra, hogy megmeneküljön. A lakás nem égett ki, a tűz csupán arra a szobára korlátozódott, ahol a lángok felcsaptak.

A történtek miatt R. Jánosné ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt tett vádemelési javaslatot a rendőrség. Az ügy aktái a napokban kerültek át a Fővárosi Főügyészségre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!