Friss hírek

2005.12.06. 17:49

Vegyszertemető a Fekete-tengernél

Vegyszertemetőre bukkantak egy odesszai tengeri kikötőhöz tartozó bányában.

BAMA

A Hadzsibejszki limán édesvízi tótól mindössze 2 kilométerre egy külszíni bányában vegyszertemetőre bukkantak – jelentette be egy ukrán környezetvédő szervezet. A mérgező vegyszerlerakatot egy külszíni bányában fedezték fel, jelenti a CENA hírügynökség.

A bánya az odesszai tengeri kikötőhöz tartozik. A dokumentumok alapján a lerakatot még 1979-ben hozták létre. A bányában több mint 900 tonna vegyszert tárolnak, 86 százalékát egy süllyedő hajóról mentették ki, amely az 1970-es években szállította a DDT nevű, azóta betiltott növényvédő vegyszert.

Az ökológusok szerint a szél az egész partvidéken elterjeszti a szúró, maró szagokat. A mérgező anyag bekerül a talajba, beszivárog a földalatti vizekbe és az emberek kútjaiba is eljuthat. A kikötő képviselői elmondták, hogy a vegyszertároló izolálására 200 ezer dollárt kellene költeni, de a vállalat nem rendelkezik ekkora összeggel – írja a Kárpátinfo internetes újság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!