Friss hírek

2005.12.07. 18:34

Robottal élnek együtt az öreg japánok

A japán társadalom rohamosan öregszik. Ez a távolkeleti országban is komoly gondot jelent, de az újítókedvű japánok megpróbálnak hasznot is húzni az idős emberek létszámának gyarapodásából. Egész iparágak fejlődnek ki napjainkban, melyek az ezüsthajú fogyasztói réteg sajátos szükségleteit elégítik ki, írja az Economist című szaklap.

BAMA

Tíz év múlva minden negyedik japán 65 éven felüli lesz, számuk eléri a harmincmilliót. Ez akkora fogyasztói réteg, amelyre érdemes újításokat alapozni. A japánok születéskor várható átlagos életkora már most is 82 év, és több mint 25 ezer százévesnél idősebb ember él a szigetországban. Legtöbbjük saját otthonában lakik, de távol a gyerekeitől, ezért a legnagyobb gondot a napi ellátásuk, felügyeletük jelenti. Mivel a bevándorlási szabályok igen szigorúak, nincs nagyon lehetőség a környékbeli országokból olcsón dolgozó ápolókat sem toborozni. Marad tehát a technika, amiben viszont a japánok közismerten erősek.

A helyi kábelhálózatokat fenntartó Synclayer cég például kifejlesztett egy készüléket, amellyel otthon elvégezhetők az olyan alapvető vizsgálatok, mint a vérnyomás- és lázmérés. Az adatok a hálózaton keresztül azonnal eljutnak a családi orvoshoz, aki eldönti, hogy szükség van-e beavatkozásra vagy gyógyszerre. Ugyanez a vállalat kínál olyan érzékelőket, melyeket a hűtőszekrény ajtajára lehet szerelni. Ezek minden ajtónyitásnál jelet küldenek egy adattároló központba, ahol a távoli családtagok vagy az egészségügyi felügyeletet végző személyzet tagjai megállapíthatják, hogy az idős ember evett-e és hányszor aznap.

Szintén nagy üzletnek számítanak a rizsfőző és vízmelegítő automaták, melyek egész nap forrón tartják a vizet, és az öregek balesetmentesen tudnak teát vagy zacskós levest készíteni a segítségükkel. Ezek is adattovábbító rendszerhez kapcsolódnak, a hozzátartozó pedig sms-ben vagy email-ben kap értesítést arról, ha az idős hozzátartozó használta a masinát.

A fejlesztő cégek nagy erőkkel dolgoznak az egyedül élő idősek életét színesebbé tevő interaktív robotok létrehozásán. Nagyon népszerű a már ma is kapható, űrhajós öltözéket viselő kis robotemberke, amelyik az időjárásról fecseg gazdájával, énekel, és lehet vele társasjátékot játszani. A robotok persze nemcsak szórakoztatnak, sokszor olyan feladatokat is ellátnak, melyekhez segítség kellene az öregeknek: fölemelnek tárgyakat, ellenőrzik a lakás hőmérsékletét, jeleznek, ha füst van. Egy tanulmány szerint az ilyen nem ipari, hanem szolgáltató robotok forgalma tíz éven belül elérheti a 8,4 milliárd dollárt, és ezek legnagyobb fogyasztói az öregek lesznek. Japánban ehhez meg is van a jövedelmük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!