Friss hírek

2005.12.28. 15:56

Petárda postai csomagban

Miközben a rendőrség megkezdte a lefoglalt petárdák megsemmisítését, a reggel.hu újabb illegális petárdaárusra talált. A budapesti eladó vidékre postán küldi a termékeit.

Nagy Eszter Dóra

Alig pár órát kellett várnunk annak a petárdaárusnak a válaszára, aki háromoldalas terméklistát küldött egy erre a célra létesített e-mail címünkre. A kereskedő vidékre postán küldi termékeit, köztük az idén már nem árusítható petárdát és a hármas kategóriájú, szintén tiltott, a megengedettnél nagyobb hatóanyag-tartalmú pirotechnikai eszközöket. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője lapunknak azt mondta: ilyen termékeket nem lehet postára adni. A posta azonban nem ellenőrzi a csomagok tartalmát.

Közben a rendőrség megkezdte az eddig lefoglalt pirotechnikai eszközök megsemmisítését, és azt ígérik, az ellenőrzéseket tovább folytatják. A rendőrség november 28-án kezdte meg akcióját, összesen egymillió petárdát, illetve más engedély nélküli pirotechnikai eszközt foglalt le – tudtuk meg Garamvölgyi Lászlótól, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. A harmincmillió forint értékű áruból szerdán százötvenezret semmisítettek meg, ezt egy teherautóval szállították a helyszínre, a piliscsabai lőtérre. Garamvölgyi utalt rá, ötezer darabonként tudják az erre a célra használatos üstben elégetni a lefoglalt termékeket. A rendőrség azért csak százötvenezer petárdát semmisített meg, mert a többi lefoglalás szabálysértési eljárása még folyamatban van. Amint lezárulnak, a többi pirotechnikai eszköz is az üstbe kerülhet.

A vámosok csak januárban kezdik meg az általuk lefoglalt petárdák megsemmisítését. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője szerint több százezer ilyen eszközt foglaltak le az elmúlt hetekben, ezeket jelenleg raktárban tárolják. A vámosok elsősorban magáningatlanoknál és vidéki nagyvárosokban találtak illegálisan tárolt, illetve engedély nélkül árusított pirotechnikai termékeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!