Friss hírek

2005.12.26. 15:31

Pánikriasztás, ha jön a rabló

A házakba, sőt a lakásokba is bekukkant a távfelügyeleti rendszer. Feltéve, ha a társasház lakói akarják. A biztonságot növelnék vele, hiszen a szisztéma baj esetén azonnal riasztaná a rendőröket.

Rados Virág

A közterület után a házakba, sőt a lakásokba is „bemenne” az erzsébetvárosi távfelügyeleti rendszer. A térfigyelő kamerák hálózatának kiépítése után a kerület vezetése ezt a célt tűzte ki maga elé. Amióta az utcákat és a tereket e kamerák pásztázzák, negyven százalékkal csökkent a bűnözés - mondta el Hunvald György polgármester.

A lakosság ugyancsak pozitívan ítéli meg a változásokat. A polgármesteri hivatal korábbi közvéleménykutatásán a közbiztonság mint probléma az első helyen szerepelt. A megkérdezettek most a negyediken jelölték meg. Az összes elkövetett bűncselekmény hetvenkét százalékát felderítik - tette hozzá a polgármester. Köszönhető ez a működő térfigyelő rendszernek, a polgárőrségnek és a tavasszal felállított kerületőrségnek. Utóbbi csapat csupa fiatal és hivatásos testőrből áll. Kettesével járőröznek Erzsébetváros utcáin, és rendre utasítják a köztéri italozókat, a szabálytalankodó kutyásokat, a randalírozókat. Nekik köszönhetően eltűnt a drog a kerület központi tereiről, ahol a szereket addig szabadon adták-vették.

Most egy korszerű távfelügyeleti rendszer kiépítésén töri a fejét a kerület vezetése. Ez a térfigyelő szisztémával együtt működne. Ha például kirabolnak valakit, a térfigyelő rendszer jelzi az eseményt, utcai kamerái rögtön ráfordulnak a házra, ahol a bűncselekmény történik. A rendőrség három percen belül már ott is lehet. Amennyiben a rendőrök akarják, a rendszert úgynevezett pánikriasztással, vagyon- és tűzvédelemmel egészítikenék ki.

A távfelügyelet lényege tehát, hogy házon belül figyeli az eseményeket. A társasházak a jövőben saját maguknak ezt megrendelhetik, a bérházaknál pedig az önkormányzat döntené el, hogy akar-e ilyet az ingatlanban felszereltetni. Annyi biztos, hogy a biztonságot és a biztonságérzetet e gépezet jelentősen növeli.

Rados Virág -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!