Friss hírek

2005.12.29. 20:06

Óvakodjatok 2006-tól

A gazdasági hetilap az új év legnagyobb veszélyének a madárinfluenza globális elterjedését tekinti, emellett az iráni nukleáris fejlesztések kockázataira, valamint egy váratlanul magas olajáremelkedés következményeire figyelmeztet.

BAMA

Ami azt illeti - írja a The Economist -, a 2005. év is rosszul indult, miután a cunami által végzett pusztítások felmérésével kezdődött, de a mostani madárinfluenza-gócok felszámolása sem tekinthető kisebb kihívásnak, jelenti a CENA hírügynökség. Emellett a Rita és a Katrina hurrikánokat újabb szélsőséges természeti jelenségek követhetik, amelyek áldozatainak száma egyelőre felbecsülhetetlen.

A tekintélyes lap nem túl derűlátó a politikai változásokat illetően sem: az iraki háborús övezetet eleve puskaporos hordónak nevezi, amit a katonai elemzők egyre gyakrabban hasonlítanak a vietnámi háborúhoz, miközben egyre aggasztóbbnak nevezi az új iráni elnök kijelentéseit. A terrorellenes háború fejleményeiről szólva, az idei londoni, sarm-el-sejki és ammani robbantások távolról sem megnyugtató jelek, fogalmaz a lap, miközben a legnagyobb változások a globális gazdasági folyamatok következtében várhatók.

Annak ellenére, hogy a gazdasági elemzések általános növekedésre számítanak, a lap úgy véli, hogy az utóbbi években tapasztalt látványos fejlődés ellenére óriási különbségek tapasztalhatók, amelyek egy kisebb sokk hatására könnyen felboríthatják a mostanra kialakult egyensúlyt. Az elemzés alapján fellendülés várható Japánban és Németországban is, ám egy esetleges olajár-csökkenés, vagy az amerikai fogyasztók bizalmának elvesztése előidézheti a dollár árfolyamesését, ami valóságos gazdasági katasztrófához vezetne, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!