Friss hírek

2005.12.04. 18:30

Megállíthatatlan a madárinfluenza terjedése

Újabb madárinfluenza-gócra bukkantak a hatóságok Romániában. Ez már a második alkalom, hogy a Duna deltáján kívüli területen következett be fertőzés. Hivatalos közlés szerint ezúttal az ország délkeleti részén fekvő Braila megyében, Ciocile településen észlelték szombaton a madárinfluenza H5 vírusát.

F. K.

A helyi hatóságok megerősítették, hogy a települést azonnal zárlat alá vették, s haladéktalanul megkezdődött a szárnyasok elpusztítása. Ciocile Scarlatesti település szomszédságában fekszik, ahol november utolsó hetében először észlelték a fertőző vírust Duna-deltán kívüli területen. Ukrajnában Viktor Juscsenko elnök rendkívüli állapotot rendelt el a Krím-félsziget valamennyi településén, miután négy faluban is madárinfluenzával fertőzött madarakat találtak. Az érintett településeket karantén alá helyezték, három kilométeres körzetükben tilos a be- és kilépés, tíz kilométeres körzetükben pedig megfigyelési zónát alakítanak ki. Megkezdték a fertőtlenítést, a lakosságot gondosan megvizsgálják és szükség esetén beoltják, az elhullott szárnyasokat szakemberek felügyelete mellett elégetik, s kötelezővé tették a baromfi zárt helyen tartását.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!